Yhdessä kohdatut haasteet vievät eteenpäin – kuluttajajätteestä kankaaksi

18.06.2018

Pure Wasten toiminta perustuu kierrätykseen. Ajattelimme, että maailmassa on paljon arvokasta hyödyntämätöntä materiaalia, josta voi valmistaa lankaa, kangasta ja valmisvaatteita käyttämättä neitseellisiä luonnonvaroja. Tästä syystä olimme innoissamme, kun meitä pyydettiin mukaan Telaketju-hankkeeseen.

Tällä hetkellä normaaliprosessimme on vakiintunut tekstiilitehtaiden leikkuujätteen kierrättämisen ympärille. Keräämme leikkuujätettä valikoiduilta tehtailta, jonka jälkeen lajittelemme leikkuujätteen värin ja laadun mukaan. Lajittelun jälkeen avaamme kangastilkut mekaanisesti kuiduiksi, sekoitamme joukkoon hieman kierrätyspolyesteria, kehräämme kuituseoksen langaksi ja neulomme sen edelleen kankaaksi. Tämän prosessin hiominen on vienyt meiltä aikaa, mutta olemme siinä pisteessä, että pystymme tuottamaan 100 prosenttisesti kierrätetyistä kuiduista valmistettuja tuotteita. Prosessimme ansiosta meillä on kattava tieto raaka-aineidemme materiaalilaaduista, värjäysmenetelmistä sekä kemikaalikäsittelyistä.

Kuluttajapoistotekstiilin käyttäminen prosessissamme on äärimmäisen mielenkiintoista, mutta herättää aivan uudenlaisia kysymyksiä. Mitä kemikaaleja tuotteiden valmistuksessa on käytetty? Mille kemikaaleille tuotteet ovat altistuneet käytössä tai käytön jälkeisessä säilytyksessä? Mitä materiaalia tuote on? Voiko tuoteselosteeseen luottaa muun muassa kuitusekoitteiden kohdalla? Nämä kaikki ovat tärkeitä kysymyksiä sekä kuluttajapoistotekstiilejä käsittelevien työntekijöiden että lopputuotteen puhtauden ja laadun kannalta. Työntekijät saattavat tarvita suojavaatteita tai hengityssuojaimia sekä koulutusta riskimateriaalien turvalliseen käsittelyyn. Lopputuotteiden puhtaus ja laatu pitää pystyä varmistamaan, jotta kuluttajille ei aiheudu vaaraa tai terveysriskiä. Kuluttajapoistotekstiilin käyttäminen raaka-aineena luo omanlaisiaan haasteita tuotantoketjuun, ja ne tulee olla ratkaistuna ennen kuin hyötykäyttöä voi käynnistää suuremmassa mittakaavassa.

Olemme identifioituneet vahvasti ympäristövastuullisena yrityksenä, mutta meille sosiaalinen ja taloudellinen vastuu ovat yhtä tärkeitä. Kuluttajapoistotekstiilin käyttäminen on meille luonnollinen askel eteenpäin niin tuotekehityksen kuin ympäristövastuun edistämisen kannalta. Sosiaalisen vastuun näkökulmasta herää kuitenkin useita, yllä jo mainittuja kysymyksiä. Osallistuminen hankkeisiin ja niiden kautta verkostoituminen muihin alalla toimiviin yrityksiin ja yhteisöihin auttaa meitä ratkomaan näitä haasteita ja vastaamaan heränneisiin kysymyksiin. Yksin toimiessamme pääsemme eteenpäin, mutta isossa ryhmässä ajatuksiamme haastetaan ja edistystä mitataan enemmänkin harppauksissa kuin askeleissa.

Reetta Nissinen
Pure Waste Textiles


Lue yritysten pohdintoja tässä blogisarjassa

Seitsemän Telaketjussa mukana olevaa yritystä halusivat oppia lisää vastuullisuuden viestimisestä asiantuntijoiden vetämässä työpajasarjassa. Nyt he kertovaan ajatuksistaan blogitekstien muodossa.