Paperista tekstiilijätteen uusi tulevaisuus? 

06.11.2019

Teksti: Sanna Virta, Painovoima ry 

Pyörää ei aina tarvitse keksiä uudelleen, mutta sitä voi vähän tuunata. Näin mietimme, kun haimme mukaan keväällä 2019 Valtioneuvoston ja Motivan Kokeilun paikkaan Tekstiilijätteestä paperia -teemalla. Kokeilun tavoitteena oli testata, miten keinokuitutekstiiliä voisi käyttää paperin valmistuksessa. Lahdessa toimivalla Painovoiman paperipajalla olimme jo aiemmin testanneet, että 100-prosenttinen kierrätyspuuvilla sopii hyvin paperin raaka-aineeksi ja että siihen voi yhdistää monia luonnonkuituja, kuten järviruokoa.

Mitään uutta tekstiilikuitujen käytössä ei sinänsä ole; lumpusta, esimerkiksi pellavasta  ja hampusta, on kautta aikojen tehty hienoimpia papereita, muun muassa seteleitä. Uutta sen sijaan on polyesterin ja muiden sekoitteiden käyttö raaka-aineena.

Kokeilussa käytetyt tekstiilimateriaalit saimme yhteistyökumppaniltamme Lindström Oy:lta, jolle tekstiilin kierrätyksen ratkaiseminen on myös iso kysymys. Raaka-aine kulki kokeilussa aika monen käden kautta: esimerkiksi puuvillaa silputtiin muutaman sentin paloiksi lahtelaisen Kaupunkikylän kehitysvammaisten päivätoimintapajassa. Yhteistyömalli, joka tuo myös sosiaalisen ulottuvuuden mukaan, syntyi projektissa ”sivutuotteena”.

Tekstiilijätteen erilliskeräys tulee Suomessa pakolliseksi vuonna 2025 eikä vielä näytä siltä, että käyttäjiä tälle tulevaisuuden raaka-aineelle olisi jonoksi asti.

Monenlaista testiä ja tuumaustaukoa tarvittiin, mutta lopulta saimme aikaiseksi paperia, jossa oli peräti 80 % keinokuitua  ja 20 % puuvillaa. Paperista valmistettiin lahjakasseja sekä muutama ommeltu prototyyppi klassisesta kerhokassista. Itse materiaali, tekstiilipaperi, kuten sitä kutsumme, herätti ties kuinka monta jatkokysymystä. Miten materiaalin kulutuksen ja sään kestoa voisi lisätä pinnoittamisella? Voisiko siitä tehdä edelleen vaatteita ja asusteita? Elintarvikepakkauksia? Sisustuselementtejä? Akustiikkamateriaalia? Ratkaisuja kysymyksiin on jo lähdetty etsimään: ensimmäisiä pinnoitustestejä on tehty Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin kanssa ja tuloksia tutkitaan parhaillaan.

Kokeilu avasi silmät, paitsi meiltä itseltämme, myös monelta muulta taholta. Innostuimme laajentamaan paperipajaamme 20 neliön pesuhuoneesta noin 200 neliön halliin ja lähtemään mukaan Telaketju 2 -hankkeeseen, jossa meitä kiinnostaa sama kuin kaikkia muitakin – miten tekstiilien kiertotaloudesta saadaan kannattavaa liiketoimintaa. Tekstiilijätteen erilliskeräys tulee Suomessa pakolliseksi vuonna 2025 eikä vielä näytä siltä, että käyttäjiä tälle tulevaisuuden raaka-aineelle olisi jonoksi asti. Teollisessa mittakaavassa paperinvalmistusta tekstiilijätteestä ei Suomessa ole juuri mietitty, niin luja on tähän asti ollut luotto selluun ja puupohjaisiin raaka-aineisiin.

Kaksi keinokuitukassia nojaa seinään

Me kuitenkin uskomme vahvasti tekstiilipaperin mahdollisuuksiin. Selvitämme mahdollisuutta tekstiilipohjaisen rullatavaran pilottiajoon paperitehtaalla alkuvuodesta 2020. Järjestämme kouluissa ja tapahtumissa paperityöpajoja, joiden avulla ihmisten tietoisuus tekstiilin kierrätyksestä ja kiertotaloudesta yleensä lisääntyy. Konkreettisesti itse tekemällä myös kiertotalous avautuu eri tavalla ja ilmastoahdistus hellittää.

Syntinen tekstiiliteollisuus on ollut viime vuodet otsikoissa tämän tästä, ja Suomeen on syntynyt useita uusia yrityksiä pelkästään tekstiilien kierrätyksen ja uusiomateriaalin ympärille. Kuluttajien tietoisuus ja mielenkiinto tekstiilien alkuperää ja kiertoa kohtaan kasvaa jatkuvasti ilmastonmuutoksen myötä. Turkuun lähivuosina rakentuva tekstiilijätteen käsittelylaitos on mieletön harppaus eteenpäin materiaalien tunnistamisessa ja mekaanisessa käsittelyssä. Tässä kontekstissa tekstiilipaperin tulevaisuus näyttää vähintäänkin lupaavalta.

Sanna Virta
hankekoordinaattori
Painovoima ry

 

Miksi olemme mukana Telaketjussa?

Painovoima on luovien toimijoiden yhteisö ja kaupunkikulttuuria kehittävä yhdistys, joka ylläpitää perinteisiä taidetyöpajoja ja työtiloja Lahdessa.

Olemme mukana Telaketjussa, koska uskomme, että tekstiilipaperilla on edessään mielenkiintoinen ja monimuotoinen tulevaisuus. Tieteellisyys ja kaupallisuus loistaa toiminnassamme poissaolollaan, ja odotammekin hankkeelta kontaktien ja verkoston lisäksi tutkimustietoa mm. tekstiilipaperin pinnoittamisessa sekä neuvoja liiketalouden kiemuroihin. Toivomme mukanaolosta myös näkyvyyttä omalle toiminnallamme. Taidelähtöisenä toimijana uskomme, että voimme osaltamme antaa verkostolle uusia ideoita ja luovia ratkaisuja. Jaamme verkostoon omia kokemuksiamme ja kädet savessa -kokeilujemme tuloksia. Voimme toteuttaa työpajoja ja tapahtumia sekä valmistaa tekstiilipaperista erilaisia prototyyppejä ja tuotekokeiluja verkoston muille jäsenille.


Telaketjun blogissa julkaistaan verkostoon kuuluvien yritysten ja organisaatioiden ajatuksia tekstiilien kiertotaloudesta ja työstä sen edistämiseksi.