Uudella teknologialla laadukasta poistotekstiilin lajittelua ja jalostusta

18.12.2019

Teksti: Tuomas Alijoki, LSJH 

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) tekee tällä hetkellä jalostuslaitosta, joka tulee käsittelemään poistotekstiiliä, eli kuluttajien käytöstä poistamaa tekstiiliä. Ensin avataan rajatun kapasiteetin pilottivaiheen laitos, joka sisältää yhden tekstiilikuituja mekaanisesti avaavan käsittelylinjaston. Jalostuslaitos sijoittuu Turun seudulle. Pidemmän aikajänteen tavoitteena on kasvattaa mittaluokkaa niin, että koko Suomen poistotekstiilit on mahdollista kierrättää laadukkaasti.

Jalostuslaitoksen rakentaminen on iso hanke. Olemme jakaneet suunnittelun kolmeen kokonaisuuteen, joista kukin osaltaan takaa kestävän arvoketjun poistotekstiilien kierrätykselle. Kehityskärkiä ovat valtakunnallinen keräys, lajittelu sekä yhteistyö lopputuotteen hyödyntäjien kanssa. Polut kulkevat rinnan kohti yhteistä päämäärää.

Toimiva keräys ja lajittelu tehdään yhdessä

Poistotekstiiliä on kerätty toimialueellamme jo vuodesta 2016 lähtien. Rauman seudulla keräys aloitettiin vuonna 2017. Jatkossa poistotekstiiliä kerätään myös laajemmin yhteistyössä muiden kuntien jätelaitosten kanssa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) aloitti omalla alueellaan keräyksen kokeiluna marraskuun 2019 alussa. Pilottilaitoksen valmisteluvaiheessa mukana ovat HSY, Pirkanmaan Jätehuolto, Rauman seudun jätehuoltolaitos ja Loimi-Hämeen jätehuolto. Jo näiden jätelaitosten alueella asuu yli 2 miljoonaa suomalaista!

Säkkejä täynnä poistotekstiiliä
Lounais-Suomen Jätehuolto on kerännyt poistotekstiiliä jo vuosien ajan. Lajiteltua poistotekstiiliä LSJH:n lajitteluhallilla Turussa.

Kaikki Suomen kunnalliset jätelaitokset ovat sitoutuneita jalostuslaitoshankkeeseen. Järjestämme valtakunnallisen keräysverkoston vaiheittain niin, että poistotekstiilit, joita syntyy aina Etelä-Suomesta Lappiin asti, saadaan toimitettua jalostuslaitokseen käsiteltäväksi.

Keräystä ja lajittelua tehdään yhdessä, yhteisellä tahtotilalla ja yhteisellä ohjeistuksella. Kun takaamme sen, että laitokseen sisään tuleva virta on lajiteltu ja tunnistettu huolella, on avattu tekstiilikuitu hyvä raaka-aine myös sitä hyödyntäville yrityksille.

Tunnistusteknologia vie poistotekstiilien kiertotalouden harppauksen eteenpäin

Erilaisia tekstiililaatuja on lukuisia. Tutuimpia ovat muun muassa puuvilla, villa, viskoosi ja useat keinokuidut, kuten polyesteri. Vaatteita tehdään usein näitä yhdistelemällä ja eri sekoitussuhteilla. Jalostuslaitoksen valmistelussa onkin ollut keskeistä varmistaa toimiva lajittelu. Tätä tarkoitusta varten kehitettyä tunnistuskirjastoa luetaan NIRONE-infrapunaskannerilla ja käytetään erottamaan eri tekstiililaadut toisistaan.

Kännykän näytöllä näkyy tekstiiliskannerin tulos.
NIRONE-infrapunaskanneri tunnistaa tekstiililaadut hyödyntämällä LSJH:n kehittämää tunnistuskirjastoa.

Tähän mennessä sekä Suomessa että muualla Euroopassa poistotekstiilien lajittelua on tehty käsityönä, jolloin materiaali tunnistetaan pesulappujen avulla. Pesulaput saattavat kuitenkin olla epätarkkoja tai ne on voitu leikata pois. Kierrätyskuidusta uusia tuotteita valmistava teollisuus on tarkka siitä, mitä käytettävä raaka-aine sisältää.

Tunnistusteknologia vie tekstiilien kierrätysmahdollisuuksia pitkän harppauksen eteenpäin. Skanneri tulee käyttöön LSJH:n tekstiililajittelun avuksi jo ennen jalostuslaitoksen valmistumista.

Pöydällä erilaisia poistotekstiilejä
Tunnistusteknologia tukee käsin tehtävää poistotekstiilin lajittelua.

Jalostuslaitoksen lopputuotteena on kierrätyskuitua, jota yritykset voivat jalostaa eteenpäin erilaisiksi uusiksi tuotteiksi. Kuidut kelpaavat langan ja uusien vaatteiden valmistukseen. Kierrätyskuidusta voidaan tehdä myös esimerkiksi komposiittituotteita ja eristemateriaalia.

Sovelluksia on monia ja etsimme uusia ratkaisuja jatkuvasti. Jos sinulla on yksi niistä, ota meihin rohkeasti yhteyttä!

Tuomas Alijoki
viestintäasiantuntija
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy
040 8670 195
tuomas.alijoki@lsjh.fi
www.lsjh.fi


Telaketjun blogissa julkaistaan verkostoon kuuluvien yritysten ja organisaatioiden ajatuksia tekstiilien kiertotaloudesta ja työstä sen edistämiseksi.