Kiertotalous alkaa suunnittelupöydältä

22.04.2020

Teksti: Sissi Penttilä, Reima

Kiertotalouden edistäminen on nykyaikaisen liiketoiminnan avainkysymys – tai ainakin sen pitäisi olla. Silti monet tuotteet suunnitellaan yhä ajattelematta niiden elinkaaren loppua: kuinka pitkään tuote ylipäätään kestää käytössä ja kuinka se voidaan hävittää tai kierrättää ympäristöä kunnioittaen. Tämä on erityinen haaste teknisissä vaatteissa, joiden laatu- ja ominaisuusvaatimukset ovat korkeita ja moninaisia: tuotteessa täytyy olla erinomainen hankauksenkesto, veden- ja tuulenpitävyys sekä lianhylkivyys. Usein nämä saadaan aikaan sekoitemateriaalien ja erilaisten viimeistelyjen avulla. Valitettavasti tämä tekee tuotteen kierrättämisen tekstiilijätteenä mahdotonta.

Reima on monen vuoden kehityksen jälkeen tuonut markkinoille kierrätettäväksi suunnitellun Voyager-takin, joka on tehty monomateriaalista, eli se on metalliosia lukuun ottamatta 100-prosenttista polyesteriä. Metalliosat ovat helposti eroteltavissa koneellisesti kierrätyksen esikäsittelyvaiheessa, minkä takia niitä ei ollut kannattavaa yrittää tehdä huonommin kestävästä polyesteristä.

tyttö juoksee aallonmurtajalla sininen takki päällä
Kuva: Reima

Takin kestävyys ja tekniset ominaisuudet ovat tuttua Reima-laatua. Uniikin koodin avulla perheet voivat rekisteröidä takin netissä ja seurata sen matkaa käyttäjältä toiselle ja lopulta kierrätykseen. Näin rohkaisemme myymään tai antamaan Voyagerin aina seuraavalle käyttäjälle, kunnes se on tullut tiensä päähän, jolloin takin voi palauttaa meille. Reiman tavoitteena on testata yhteistyössä Telaketju-verkostossa Voyagerien kierrätettävyyttä ja mahdollistaa polymeerien jatkokäyttö uusissa tuotteissa. Käyttömahdollisuuksia on monia ja selvitämme vielä sopivinta jatkokäyttöä.

Voyagerin kaltaiset tuotteet pienentävät ympäristökuormitusta kahdella tavalla: kestävän tuotteen uusiokäyttö sellaisenaan vähentää uusien tuotteiden tuotantoa ja raaka-aineen uusiokäyttö tuotteen kierrätyksen jälkeen vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttöä. Tämä kuitenkin vaatii tuotteen koko elinkaaren huomioimista jo suunnitteluvaiheessa. Tulevaisuuden kiertotalouden mukaista yritystoimintaa voi harjoittaa jo tänään, kun asiantuntemus on kohdallaan.

Sissi Penttilä
Yritysvastuukoordinaattori
Reima