Poistotekstiilien puhdistuksella yhä enemmän tekstiiliä kierrätettäväksi 

21.05.2021

Poistotekstiilien kierrätykseen on satsattu paljon viime aikoina, ja kesällä toimintansa aloittaakin Paimiossa poistotekstiilien jalostuslaitoksen pilotti, jonka mekaanisella kierrätyslinjastolla pystytään käsittelemään maksimikapasiteetilla jopa 12 000 tonnia tekstiiliä vuodessa kierrätyskuiduksi.

Kierrätyskuidusta voidaan tuottaa niin korkeamman jalostusasteen tuotteita, kuten uusia vaatteita ja kankaita, sekä paljon erilaisia komposiitteja, kuitukankaita, eristemateriaaleja ja imeytysmattoja, riippuen kuidun laadusta ja hyödyntäjästä. Kuidun laatua voidaan perinteisesti määritellä pituudessa ja lujuudessa, nykyään yhä useammin myös puhtaudessa.

Entä sitten, jos poistotekstiilissä on likaa?

Vaikkeivat likaiset tekstiilit poistotekstiilikeräykseen kuulukaan, niitä sinne kuitenkin joutuu. Likaa ja epäpuhtauksia tekstiileissä ovat esimerkiksi tekstiilituholaiset, hajut, homeet ja muut mikrobit. Likaiset tekstiilit päätyvät nykyisin lähes poikkeuksetta energiahyödynnykseen, mutta mitä jos likaisia tekstiilejä ei tarvitsisi polttaa. Eihän kuluttajakaan heitä roskiin poltettavaksi vaatteitaan, koska ne ovat likaisia ‒ ne pestään.

Soveltuviksi puhdistustekniikoiksi poistotekstiileille on osoittautunut järeämpi ja tehokkaampi desinfektiopesu eli lämpötilan, 40 °C tai 60 °C, yhdistäminen vesipesussa valkaisevaan pesuaineeseen tai hienovaraisempi höyrypuhdistus, jossa höyry voi desinfioida tekstiileistä esimerkiksi hajuja. Puhdistus kuluttaa tietenkin energiaa ja vettä, mutta toisaalta vähemmän kuin neitseellisen kuidun tuotanto.

Kuluttajalle tekstiilien puhdistus on arkipäivää, mutta poistotekstiilien kierrätyksessä se on kuitenkin uusi asia. Kuluttajapoistotekstiilien puhdistus voisikin nostaa tekstiilien kierrätysastetta nykyistä jonkin verran korkeammaksi, kun puhdistuksella voidaan saada yhä suurempi osa tekstiilistä soveltumaan mekaaniseen kierrätykseen eli kuiduiksi avattavaksi. Kierrätyskuidun laatu puhdistuksessa osaltaan paranee, kun voidaan varmistua puhtausasteesta ja sen tasalaatuisuudesta.

Puhtaus tuo lisää mahdollisuuksia

Kun tekstiilit on tarvittaessa puhdistettu, voi niiden matka jatkua kierrätyslinjastolle ja uuteen elämään. Kuluttajapoistotekstiilin puhdistaminen kierrätyksen yhteydessä voi lisäksi avata täysin uusiakin käyttökohteita kierrätyskuidulle, kun asiakkaat, joille puhtaus on tärkeää tai välttämätöntä, kiinnostuvat ja pystyvät hyödyntämään kuitua omissa tuotteissaan.

Vaikka puhdistuksen optimointi ja sulauttaminen kierrätysprosessiin vaatiikin vielä paljon työtä, on sen työstäminen viimein aloitettu. Kierrätyksen tehostaminen ja kiertotalouteen siirtymineen vaatii niin radikaaleja ideoita kuin myös tuiki tavallisten ja loogisten toimenpiteiden käyttöön ottamista ja kehittämistä. Tarmoa ja toivoa on, joista sikiää ratkaisuja tekstiiliongelmaan pala kerrallaan. Pitää kuitenkin muistaa, ettei suurin tekstiiliongelma tai sen aiheuttaja ole kierrätyksen ajankohtaiset haasteet, vaan heikkolaatuisten tekstiilien massatuotanto kaikkine ympäristö- ja ihmisoikeusrikkomuksineen.

Milla Virtanen
Turun Ammattikorkeakoulu
Energia- ja ympäristötekniikka

Tämä blogiteksti pohjautuu Millan opinnäytetyöhön kuluttajapoistotekstiilien puhdistamisesta. Opinnäytetyön voit lukea klikkaamalla tästä.

Kuvituskuva: Vanessa Rauer/Unsplash