Kiertotalousmallien ympäristövaikutukset – pari muuttujaa

30.11.2023

Ympäristön kannalta tekstiilien kiertotalouteen kannattaa siirtyä vain, jos ratkaisut vähentävät päästöjä enemmän kuin synnyttävät uusia. Materiaalien kiertäessä käyttäjältä toiselle tuote-elinkaaret monimutkaistuvat, jolloin ympäristövaikutusten seuraaminen vaatii erityistä huomiota koko arvoketjun läpi. Eri talousmallien kokonaisvaltaisia kestävyysvaikutuksia on melko haastavaa vertailla keskenään, sillä tutkimuksissa joudutaan tekemään paljon oletuksia epävarmoista asioista kuten kuluttajakäyttäytymisestä.

Telavalue-hankkeessa selvitettiin uudelleenkäytön ja tuote palveluna -mallin ympäristövaikutuksiin liittyviä muuttujia.  Tutkimusta varten näistä luotiin tarkemmat esimerkkitilanteet: vaatteiden takaisinotto kuluttajilta, ja yrityksille suunnattu tekstiilipalvelu. Molempia malleja hiottiin yhdessä alan yritysten ja tutkijoiden kanssa, jotta tutkittavat elinkaaret olisivat mahdollisimman realistisia. Ideoinnin, työpajojen ja haastattelujen jälkeen ympäristöanalyysiin valittiin alla esitetyt hypoteettiset tuote-elinkaaret.

Suurenna kuvaa klikkaamalla
Suurenna kuvaa klikkaamalla

Pian selvitystyön alettua huomattiin, että molemmat tutkitut mallit koostuvat pitkälti samoista pääprosesseista: pesu, korjaus, varastointi, myyntialustan ylläpito, kuljetukset, sekä käyttökelvottomaksi menneen tuotteen loppukäsittely. Nämä prosessit kuuluvat olennaisesti moneen muuhunkin kiertotalouden liiketoimintamalliin, esimerkiksi jakamisalustoihin. Eroavaisuuksia tulee vain prosessien toteutustavoissa ja omistajuuden muutoksissa.

Tutkitut tuote-elinkaaret olivat hypoteettisia, eikä niistä ollut saatavilla tosielämän dataa. Elinkaariarvioinnin sijasta päätettiinkin kartoittaa näiden prosessien ympäristövaikutuksiin liittyviä muuttujia. Listaus auttaa tunnistamaan asiat, jotka olisi optimoitava näiden kiertotalousmallien käyttöönotossa. Tulokset toimivat myös pohjana tuleville elinkaari-inventaarioille.

Tutkituista tuote-elinkaarista löydettiin yhteensä 29 ympäristöön vaikuttavaa muuttujaa. Jotkut niistä voivat myös kertaantua riippuen siitä, montako käyttökierrosta tekstiilit saavat elinkaarensa aikana. Muuttujataulukot ovat ladattavissa erillisenä liitteenä tekstin lopussa.

Suurin osa muuttujista (17 kpl) on numeerisesti mitattavia, ja taulukoissa on ehdotettu niille sopivaa mittayksikköä. Loput muuttujista (12 kpl) on laadullisia, liittyen esimerkiksi energiamuotojen valintoihin. Jokainen elinkaaren lenkki on saatava kuntoon, jos halutaan puhua kiertotaloudesta ja kestävyydestä samassa lauseessa. Taulukko avatuu excelissä.

Lisätiedot:
Erika Raitala
erika.raitala@turkuamk.fi