Rakasta vaatteitasi

Lue lisää

Oletko joskus rakastanut jotakin vaatettasi niin paljon ja niin pitkään, että se on kulunut puhki? Mitä tunteita se herätti? Olitko tyytymätön tai pettynyt? Vai kenties iloinen siitä, että sinulla on ollut vaate, jota olet rakastanut niin paljon, että se on suorastaan puhkirakastettu?

Onneksi olkoon! Valtavaa osaa vaatteista ei ehkä koskaan rakasteta puhki.

Tuotteiden rikkoontuminen nähdään yleensä negatiivisena asiana – ja sitä se totisesti onkin, jos tuote on ollut käytössä vain vähän aikaa ja sillä pitäisi olla käyttöaikaa vielä pitkään. Usein heitämme myös täysin korjattavissa olevat tuotteet roskiin ja hankimme uuden, koska se tuntuu vaivattomammalta kuin tuotteen korjaaminen. Maapallon kannalta se ei kuitenkaan ole järkevin vaihtoehto. Järkevintä on huoltaa ja rakastaa sitä, mitä meillä jo on – vaikka sen rakastaisikin puhki.

TEXJÄTE-hankkeen mukaan housut, hameet  ja puserot hylätään käytöstä noin 5,5 vuoden käytön jälkeen ja ulkovaatteet noin 7,5 vuoden käytön jälkeen. Sukkia ja alusvaatteita käytetään keskimäärin 2–3 vuotta. (TEXJÄTE 2014, pdf, avautuu uuteen ikkunaan.) Maailmanlaajuisesti keskimääräinen vaatteen käyttökerta on vähentynyt 36 % verrattuna 15–20 vuoden takaiseen tilanteeseen. Mikäli käyttäisimme vaatteitamme kaksi kertaa pidempään kuin nyt, tekstiilialan kasvihuonekaasupäästöt vähenisivät 44 %. (Ellen MacArthur Foundation 2017, pdf, avautuu uuteen ikkunaan.)

Helsingin yliopiston käsityönopettajaopiskelijat ovat 1990-luvun alusta lähtien koonneet vuosittain inventaarion omista vaatteistaan. Vuosina 2010– 2013 esimerkiksi puseroita on omistettu keskimäärin 71 kappaletta, kun 1990-luvun alussa niitä on omistettu 29 kappaletta. Inventaarion mukaan omistettujen vaatteiden määrä on viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana lähes kaksinkertaistunut. (TEXJÄTE 2014, pdf, avautuu uuteen ikkunaan.) Kun vaatteiden määrä kaapeissa kasvaa, niitä ei tule käyttäneeksi niin tiuhaan, että ne saisivat mahdollisuuden kulua puhki.

Seuraavan kerran, kun harmittelet puhkikulunutta polvea tai kyynärpäätä, onnittele itseäsi. Olet käyttänyt vaatettasi paljon ja se on tuonut sinulle iloa. Anna vaatteillesi uusi elämä korjaamalla ja paikkaamalla. Kuluminen on merkki onnistuneesta valinnasta ja rei’iät muistoja eletystä elämästä.

 

Nyt puhutaan tekstiileistä!

Tutustu Nyt puhutaan tekstiileistä -sarjan teksteihin, jotka johdattelevat tekstiilien valintaan ja huoltoon.

Kaikki sarjan osat ovat luettavissa täällä.

Tekstiilien huolto

Miten tekstiilejä huolletaan oikein? Mikä on helppohoitoisin materiaali? Telaketjun Nyt puhutaan tekstiileistä! -blogisarjan neljännessä osassa haastattelussa Marttaliiton Katariina......

Tekstiilien kestävä valmistus

Miten vaatteista tehdään laadukkaita ja kestäviä? Mihin suuntaan tekstiiliteollisuus on menossa? Telaketjun Nyt puhutaan tekstiileistä! -blogisarjan kolmannessa osassa keskustellaan......

Erilaiset tekstiilimateriaalit

Mistä tunnistaa laadukkaan materiaalin? Mitä kannattaa ostohetkellä pitää mielessä? Telaketjun Nyt puhutaan tekstiileistä! -blogisarjan toisessa osassa haastattelussa kirjailija ja vapaa......