Arvoketjukartta – Tekstiilien kiertotalouden toimijoita Euroopassa 

Arvoketjujen merkitys on suuri tekstiilien kiertotalouden toteuttamisessa. Telavalue-hankkeessa on pohdittu tulevaisuuden arvoketjujen rakentumista sekä kartoitettu minkälaisia toimijoita Euroopassa on jo olemassa. Tämä arvoketjukartta voi auttaa suomalaisia yrityksiä löytämään kiinnostavia tekstiilialan kumppaneita vahvistamaan omaa kiertotalouden mukaista liiketoimintaa kansainvälisesti.  

Pääset tutustumaan karttaan tästä linkistä. Kartta on upotettuna myös alla.

Karttaan on kerätty yli 500 organisaatiota, joilla on tekstiilien kiertotalouden mukaista toimintaa pääosin Euroopassa näissä arvoketjun osissa:  

  1. tekstiilien tuotannossa ja valmistuksessa 
  2. tekstiilien käyttövaiheen liiketoimintamalleissa ja palveluissa  
  3. poistotekstiilin käsittelyssä ja kierrättämisessä  
  4. tekstiilien kiertotalouden tukipalveluissa 
  5. tai näissä kaikissa!  

Telavalue-hankkeen tutkijat ovat koonneet organisaatiot karttaan hyödyntämällä hakukoneita, olemassa olevia verkostoja sekä käynnissä olevia projekteja. Kaikki toimijat on lisätty julkisia lähteitä hyödyntäen loppuvuodesta 2022. Kartta on vasta pintaraapaisu tekstiilien kiertotalouden toimijoista Euroopassa ja listauksesta puuttuu varmasti monia mielenkiintoisia toimijoita. Karttaa päivitettiin helmikuun 2024 loppuun saakka. Päivitykset eivät enää onnistu. Organisaatiot on valittu listaan verkkosivujensa kuvausten perusteella, eikä syvempää tutkimusta toiminnoista ole tehty, joten emme takaa organisaatioiden liiketoimintojen kestävyyttä. Kartta ei sisällä muotibrändejä tai kaupanalan toimijoita, vaan keskittyy heitä tukeviin toimijoihin, jotka voivat auttaa kiertotalouteen siirtymisessä. 

Kartta on toteutettu englannin kielellä, ja organisaatioita voi hakea näiden alakategorioiden mukaan: