TELAKETJU-VERKOSTOSSA MUKANA

Tekstiilien kiertotaloutta rakentavat niin tekstiilialan yritykset, tutkimus- ja koulutusorganisaatiot kuin jätelaitoksetkin. Lue, miksi yritykset ovat mukana Telaketju-verkostossa!

Lue lisää

Telavaluessa mukana olevat yritykset ja organisaatiot

Metsä Spring on Metsä Groupin innovaatioyhtiö. Metsä Group näyttää biotalouden suuntaa. Tuotteidemme raaka-aine on uusiutuva puu pohjoisen kestävästi hoidetuista metsistä. Liiketoiminnassamme keskitymme metsäteollisuuden kasvualoihin: puunhankintaan ja metsäpalveluihin, puutuotteisiin, selluun ja ensikuitukartonkeihin sekä pehmo- ja tiivispapereihin. Innovaatioyhtiö Metsä Spring investoi osaamista ja varoja kestävää metsäbiotaloutta uudistaviin konsepteihin tavoitteena kartuttaa Metsä Groupin sidosryhmien varallisuutta pitkällä aikavälillä.

Katariina Kemppainen
VP, Group R&D
Katariina.kemppainen@metsagroup.com
0503752212

Kemira on maailman johtava kestäviä kemikaaliratkaisuja runsaasti vettä käyttäville teollisuudenaloille valmistava yhtiö. Kilpailuetumme perustuu asiakkaiden prosessi- ja resurssitehokkuutta sekä laatua parhaiten tukeviin tuotteisiin ja asiantuntemukseen.

Telavaluessa tavoitteemme on löytää mahdollisuuksia tukea tekstiilien kierrätykseen liittyvää liiketoimintaa erilaisilla kemian ratkaisuilla, jotka voivat liittyä esimerkiksi materiaalien valkaisuun, kuidun esi- ja jälkikäsittelyyn, mikrobiologian hallintaan sekä vedenpuhdistukseen.

Satu Ikävalko
Manager R&D Microbiology and Biotechnology
satu.ikavalko@kemira.com

Touchpoint on kotimainen ekologisten työvaatteiden sekä kiertotalouspalveluiden edelläkävijä. Luomme vastuullisempia toimintamalleja yhdessä yhteistyöyritysten ja organisaatioiden kanssa, ja haastamme asiakkaamme sekä kumppanimme omaksumaan kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja.

Touchpoint on mukana Telavalue-hankkeessa tavoitteenaan työvaatteiden kiertotalousmallin kansainvälistäminen. Uskomme, että hankkeeseen osallistuminen tuo meille ymmärrystä mm. kansainvälisistä arvoketjuista sekä liiketoiminta- ja konseptimahdollisuuksista.

Minja Kokkonen
Director of Business Development

minja.kokkonen@touchpoint.fi
+358 50 325 7005

Rester on globaalisti johtava edelläkävijä tekstiilikierrätyksen arvoketjujen rakentamisessa. Rester tarjoaa tekstiilien kierrätysratkaisuja, joilla poistotekstiilit ja tuotannon sivuvirrat voidaan jalostaa uusiokuiduksi ja laadukkaaksi raaka-aineeksi. Prosessin aikana tekstiilit avataan mekaanisesti kuiduiksi. Rester-kierrätyskuitua voidaan käyttää monilla eri aloilla vaihtoehtona neitseelliselle raaka-aineelle.

Telavalue-hankkeessa Rester on mukana, koska haluaa olla osa tutkimushankkeita, joissa varmistetaan raaka-aineen sekä jatkojalosteiden korkean laatutaso sekä innovaatioaste.

Henna Knuutila
Asiakkuus- ja kehitysvastaava
+358 50 547 7266
henna@rester.fi

Pure Waste on suomalainen tekstiilikierrätyksen pioneeri. Valmistamme ja myymme 100-prosenttisesti kierrätysmateriaalista valmistettuja kankaita ja vaatteita. Pure Wasten inspiraation lähteitä ovat pohjoismainen, syvälle iskostunut kierrätyskulttuuri, sekä puhtaat järvet ja metsät – olemmehan kasvaneet ainutlaatuisen, suomalaisen luonnon ympäröiminä.

Me Pure Wastella haluamme muuttaa tekstiiliteollisuutta ekologisempaan suuntaan, joten haastamme itseämme pohtimaan kestävämpiä ratkaisuja niin tuotannon, myynnin kuin logistiikankin päivittäisiin toimintoihin. Kyseenalaistamme tekstiiliteollisuuden normeja ja perinteisiä toimintatapoja – voisiko asiat sittenkin tehdä toisin?

Jukka Pesola, perustajaosakas
jukka@purewaste.com
p. 050 502 1219

Suomen johtava työvaatevalmistaja Image Wear on valmistanut työasuja jo vuodesta 1959. Perheomistuspohjalla alusta asti toiminut yrityksemme on kasvanut lähes 5000 erilaista tuotetta valmistavaksi, useassa maassa toimivaksi alan edelläkävijäksi. Valmistamme työvaatteita kaikille toimialoille. Vastuullinen toiminta on osa omistaja- ja liiketoimintastrategiaamme. Ympäristön kannalta tärkeintä on pitää tuote käytössä mahdollisimman pitkään. Olemme kehittäneet erilaisia palveluita tuotteiden eliniän pidentämiseksi sekä elinkaarensa päässä olevien työvaatteiden kierrättämiseksi uusiksi tuotteiksi.

Image Wearin tavoitteena on löytää ratkaisu työvaatteiden ja niissä käytettävien materiaalien uusiokäyttöön. Työvaatteemme ovat laadukkaita, kestävistä materiaaleista valmistettuja ja niitä käytetään pitkään. Telavaluesta haemme tukea ja kumppaneita ratkaisemaan, mitä tehdä käytöstä poistuneille työvaatteille, jotka eivät enää täytä alan kriteerejä.

Kati Tukiainen
Vastuullisuusjohtaja
+358 40 178 4950
kati.tukiainen@imagewear.fi

Valmet on maailman johtava prosessiteknologian, automaatioratkaisujen ja palvelujen toimittaja ja kehittäjä sellu-, paperi – ja energiateollisuudelle. Automaatiojärjestelmillä ja virtauksensäätöratkaisuillamme palvelemme vielä laajempaa prosessiteollisuuden asiakaskuntaa.

Tavoitteenamme on tulla maailman parhaaksi asiakkaidemme palvelussa. 17 000 ammattilaistamme työskentelee lähellä asiakkaitamme, sitoutuneina asiakkaidemme menestyksen edistämiseen – joka päivä.

Valmet on mukana Telavaluessa, koska kestävä kehitys on strategiamme ja toimintamme ytimessä. Haluamme edistää kiertotaloutta ja ympäristötehokkuutta koko arvoketjussa, johon sisältyy myös Valmetin teknisten tekstiilien liiketoiminta: huovat, viirat ja suodatinkankaat.

Mika Lahtinen
Director, Research and Development
mika.m.lahtinen@valmet.com
+358504707873

Saimas Spinnery Oy on Puumalaan avautuva edistyksellinen kehräämö, jonka kaikkea toimintaa leimaavat vastuullisuus sekä ympäristö- ja eläinystävällisyys. Kattava tietotaitomme, kokemuksemme kansainvälisestä neulekentästä ja tuorein tekniikka nostavat suomalaisen villalankatuotannon uudelle tasolle. Tavoitteena on, että kuluttaja tietää aina, mistä ja missä puikoilla oleva lanka on syntynyt.

Telavalue-hankkeessa olemme kiinnostuneita oppimaan poistotekstiilien jälleenkäytön mahdollisuuksista ja olla siten mukana ratkaisemassa tekstiilijäteongelmaa. Konekapasiteettimme voi osaltaan palvella tekstiilikierrätyksen toimialaa. Haluamme kehittää uusia vastuullisia ja kestäviä tuotteita markkinoille ja jakaa erityisesti eläinkuitujen tuntemustamme muiden hanketoimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on kokeilla ja tutkituttaa tekstiilijakeen pesemistä myös muuten kuin kemiallisesti.

Pia Söderlund
+358400314783
pia@saimasspinnery.com

Fiare on kasvava ohjelmistoyritys, jossa 80 ammattilaista tarjoaa joustavaa palvelua, taitoa ja huippuosaamista. Toimistomme sijaitsevat Helsingissä, Lontoossa, Isossa-Britanniassa ja Rajkotissa, Intiassa.Fiaren pitkä kokemus menestyksekkäiden markkinapaikkojen luomisesta on luonut pohjaa uuteen rooliin kiertotaloudessa nivomalla yhteen tekstiiliteollisuuden keskeiset toimijat. Fiaren tekstiilikiertotalouden markkinapaikka on B2B-alusta, jonka tavoitteena on saattaa yhteen yritykset, joilla on käytöstä poistettuja tekstiilejä tai sivuvirtoja, ja yritykset, jotka mahdollistavat materiaalien kierrätyksen ja uudelleenkäytön.Fiaren markkinapaikka antaa varhaisille omaksujille mahdollisuuden saada kokemusta siitä, miten heidän käytöstä poistettuja tekstiilejään voidaan kierrättää ja käyttää uudelleen kuitu- ja kuitukangastuotteisiin. Se tarjoaa tuotemerkeille ja vähittäiskauppiaille mahdollisuuden ottaa ympäristöön, talouteen ja yhteiskuntaan liittyvät kysymykset osaksi liiketoimintaansa.Kirsi Johanssonkirsi.johansson@fiare.com+358 40 7452 100www.fiare.com

Fortum Bio2x kehittää uudenlaista biojalostamokonseptia, jossa raaka-aineena käytetään vähän hyödynnettyjä biomassoja, kuten olkea. Lignoselluloosabiomassa on tarkoitus hankkia paikallisesti biojalostamojen läheltä, kestävästi saatavilla olevista lähteistä. Organosolv-fraktiointitekniikan avulla biomassa muunnetaan korkealaatuisiksi biomateriaaleiksi, joilla on hyvä materiaalitehokkuus ja pieni ympäristöjalanjälki. Bio2X aloitti tutkimusprojektina Fortumissa vuonna 2014 ja on tällä hetkellä siirtymässä kohti kaupallista mittakaavaa kahdella biojalostamoprojektilla, joista toinen on Intiassa ja toinen Euroopassa. Tähän asti biojalostamokonsepti on todistettu pilottimittakaavassa, ja Chempoliksen pilottilaitos Suomessa tuottaa näytteitä teolliseen testaukseen ja prosessien kehittämiseen.

Telavaluessa meitä kiinnostaa erityisesti uudenlaisten biopohjaisten kuitujen kierrätettävyys ja mahdollisuus seostaa kierrätettyjä kuituja olkipohjaisten kuitujen kanssa.

Sari Asikainen
Head of product development
sari.asikainen@fortum.com
+358 500 205 136

Mirka Oy on kansainvälinen yritys ja osa suomalaista perheomisteista KWH-yhtymää, jonka tuotannosta noin 97 % menee vientiin ja tuotteita myydään yli 100 maassa. Mirkan liikeidea on tarjota maailmanluokan ratkaisuja pintakäsittelyyn ja tarkkuushiontaan. Asiakkaan tarpeet ovat toimintamme keskiössä. Asiakaslähtöisen työn sekä toimintojen ja asiantuntemuksen jatkuvan kehittämisen avulla pystymme tarjoamaan räätälöityjä järjestelmiä ja kaupallisia ratkaisuja. Niiden pohjana on laaja valikoima teknisesti ensiluokkaisia hioma- ja kiillotustuotteita sekä innovatiivisesti suunniteltuja koneita. Mirkan ainutlaatuinen tekstiilipohjainen verkkohiontakonsepti mahdollistaa täysin pölyttömän hionnan, jonka seurauksena on laadukkaampi lopputulos ja terveellisempi työympäristö.

mirka.com

Reima on maailman johtava toiminnallisten lastenvaatteiden merkki Suomesta. Tarjoamme laajan valikoiman vaatteita, kenkiä ja asusteita aktiiviseen ympärivuotiseen käyttöön 0–12-vuotiaille lapsille. Vastuullisuusajattelumme keskiössä on valmistaa kestäviä ja laadukkaita tuotteita, joiden design kestää aikaa. Viime vuosina olemme huomattavasti lisänneet vastuullisten materiaalien määrää kaikissa mallistoissamme ja etsimme jatkuvasti yhä ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Olemme lisäksi erittäin sitoutuneita edistämään kiertotaloutta vaateteollisuudessa, minkä vuoksi olemme mukana myös Telavalue-hankkeessa. Kun tuotteemme on kulutettu loppuun, toivomme, että ne kierrätetään joksikin uudeksi. Toivosimme projektin antavan meille lisää tietoa ja osaamista tekstiilien kiertotaloudesta ja kierrätyksestä ja siitä, miten voimme materiaali- ja designvalinnoillamme edesauttaa suljetun kierron toteutumista.

Matilda Kosunen
R&D Manager
matilda.kosunen@reima.com
+358407739852

Suomen Tekstiili & Muoti ry on tekstiili-, vaate- ja muotialan yritysten etujärjestö. Huolehdimme siitä, että alan yrityksillä on kannustava toimintaympäristö ja mahdollisuuksia kasvaa, kansainvälistyä ja menestyä.

Olemme mukana Telavalue-hankkeessa, sillä haluamme edistää tekstiilien kiertotaloutta ja aktiivisesti tukea uuden kannattavan liiketalouden ja teollisuudenalan syntymistä Suomeen.

Emilia Gädda
Johtava asiantuntija, vastuullisuus ja kiertotalous
+358 41 545 8142
emilia.gadda@stjm.fi

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) tavoitteena on ratkaista kotitalouksien tekstiilinkierrätys Suomessa. LSJH on rakentanut yhdessä kuntien jätelaitosten kanssa kansainvälisesti edistyksellisen poistotekstiilien keräys- ja prosessointimallin. Yhtiö tuottaa ympäri Suomea kerätystä poistotekstiilistä kierrätyskuitua kiertotalouslaitoksella Paimion Green Field Hubissa. LSJH suunnittelee rakentavansa Turun Topinpuistoon täyden mittakaavan poistotekstiilin jalostuslaitoksen, jossa pystytään käsittelemään suomalaisten kotitalouksien tekstiilien lisäksi poistotekstiiliä myös muista Itämeren maista.

LSJH etsii kaikille lajittelemilleen poistotekstiileille parhaat kiertotalouden mukaiset kierrätysratkaisut. Yhtiön tuottamaa kierrätysraaka-ainetta hyödynnetään muun muassa kemiallisissa, mekaanisissa ja termisissä kierrätysprosesseissa. Poistotekstiiliraaka-aine on jo kiertänyt esimerkiksi uusiksi vaatteiksi ja kodintekstiileiksi, huonekalujen täytteeksi ja eristemateriaaliksi. LSJH etsii jatkuvasti uusia yhteistyökumppaneita ja asiakkaita, jotta kaikelle kotitalouksien poistotekstiilille löydetään jalostus- ja toimitusketjut eri teollisuuden aloilta.

LSJH on mukana Telavaluessa luomassa Suomeen uusia tekstiiliekosysteemejä ja kiertotalouden mukaisia ratkaisuja yhteistyössä hankekumppaneiden kanssa. LSJH:n perustehtävänä on toimia kunnallisena jätehuoltoyhtiönä, mutta yhtiöstä on kasvanut tehtäväänsä suurempi kiertotaloustoimija; poistotekstiilien kiertotalouden eteen tekemänsä pioneerityön lisäksi LSJH toimii sekä veturina että yhteistyökumppanina useissa muissa innovatiivisissa kiertotalouden edistämishankkeissa.

Hankkeeseen liittyvät tiedustelut:
Sini Ilmonen
Kiertotalousliiketoiminnan erityisasiantuntija
+358 40 867 0139
sini.ilmonen@lsjh.fi

Mediayhteydenotot:
Sanne-Mari Laaksonen
Viestinnän asiantuntija
+358 40 867 0172
sanne-mari.laaksonen@lsjh.fi

Kiertotalouden mukaisen muodin ja tekstiilituotteiden pidemmän käyttöiän toteuttamiseksi COVEROSS® aloittaa räätälöidyt funktionalisointi- ja värjäyspalvelut pienille määrille. Tätä paikallista kiertotalousprosessia voidaan soveltaa uusiin ja käytettyihin vaatteisiin ja kodintekstiileihin sekä varastotuotteisiin.

COVEROSS® tukee seuraavan sukupolven paikallista kestävää arvoketjua, jossa tuotteita voidaan valmistaa suoraan kiertotaloudenmukaisista ja kierrätetyistä langoista, värjätä ja uudelleenvärjätä sekä funktionalisoida ja uudelleen funktionalisoida COVEROSS®-teknologialla.

Pyrimme toteuttamaan tätä ympäristöystävällistä ja kiertotalouden mukaista tekstiiliprosessia Suomessa ja Euroopassa yhdessä tekstiiliteollisuutta muuttavien brändi- ja arvoketjukumppaneiden kanssa.

Tekstiilien kiertotalous linkittyy keskeisesti VTT:n strategiaan. VTT:n rooli on koordinoida Telavalue-hanketta ja vahvistaa hankkeessa strategista osaamistaan tekstiilien kiertotalouteen ja kierrätykseen liittyen. Tutkimusta ja prosessikehitystä teemme muun muassa selluloosapohjaisten kuitujen kierrätettävyyden ja termoplastisten tekokuitujen sulaprosessoinnin osalta. Tavoitteenamme on tukea tekstiilikiertojen suomalaisen liiketoiminta ekosysteemin muodostumista ja yrityksiä roolia siinä sekä KV-markkinoilla.

Pirjo Heikkilä
Erikoistutkija ja projektipäällikkö
pirjo.heikkila@vtt.fi
0406891443

Turun AMK on 10 000 osaajan yhteisö tekniikan, terveyden, liiketalouden ja taiteen aloilta. Teemme käytännönläheistä tutkimusta, jonka tulokset voi ottaa heti käyttöön. Soveltava tutkimuksemme palvelee sekä opetusta että alueemme työelämää ja laajemmin yhteiskuntaa.

Tarvitsemme kestävämpää tekstiilien kulutusta, johon esimerkiksi uudet kiertotalouden liiketoimintamallit voivat tuoda ratkaisun. Olemme mukana Telavaluessa tutkimassa muun muassa tekstiilien liiketoimintamallien kestävyyttä ja tuemme yrityksiä kiertotaloussiirtymässä.

Piia Nurmi
Tutkimusvastaava ja projektipäällikkö
piia.nurmi@turkuamk.fi

Telaketjun toisessa vaiheessa mukana olleet yritykset ja organisaatiot

“Aijuu tuottaa koulutus- ja konsultointipalveluita erilaisissa yrittäjyyskasvatukseen, yrittäjyyteen ja kiertotalouteen liittyvissä aiheissa ja projekteissa. Käsityöopettajana toimiessaan yrittäjä Kati Levola havahtui tekstiilien ympäristövaikutuksiin ja kuluttamisen kestämättömyyteen, ja perehtyi liiketalousopintojensa aikana kiertotalouteen. Aijuun ensimmäisiä kokeiluja oli Tekstiilikierratys.fi
-sivusto, jonka tarkoitus oli saada ylimääräiset ja käytetyt tekstiilimateriaalit, käsityötarvikkeet yms. liikkeelle kaappien ja varastojen perukoilta. Aijuu mm. luennoi tekstiilien kiertotaloudesta ja toimii joustavasti yhteistyössä monenlaisten organisaatioiden kanssa. Telaketjussa Aijuu on mukana etsimässä tutkittua tietoa, oppimassa ja antamassa oman osaamisensa verkoston käyttöön.”

“Black Moda Oy on 1996 perustettu suomalainen tekstiilialan perheyritys, joka toimii Pirkanmaalla. Perheen omistama trikootehdas Black Moda Portugal, Lda sijaitsee Pohjois-Portugalissa. Black Moda on tekstiilivalmistaja ja asiakkainamme on useita suomalaisia merkittäviä tekstiilialan brändejä, joille tuotamme neuloksia ja valmisvaatteita sekä kylpy- ja froteetuotteita sekä lakanoita. Sopimusvalmistuksen lisäksi Black Modalla on omia merkkejä, Aarrekid, Puuvillatehdas ja Pikkuset sekä Ratia:n myynti, markkinointi ja valmistus. Tuotannossamme vaalimme puhtainta ja korkeinta laatua. Materiaalimme ja raaka-aineemme valikoidaan tarkoin toimittajilta, joiden kanssa yhteistyö on jatkunut vuosikymmeniä. Öko-tex-sertifiointi ja GOTS-sertifioitu luomupuuvilla takaavat tuotteidemme turvallisuuden ja puhtaan tuotannon. Nämä kriteerit ovat jo vähimmäisvaatimus useimmille asiakkaillemme sekä omille brändeillemme.”

“Voimme olla mukana osaltamme vastuullisena toimijana rakentamassa toimivaa järjestelmää, jossa uusiokäytettävät vaatteet uusiokäytetään ja kierrätettävä materiaali kierrätetään sekä käyttökelvoton materiaali hyödynnetään energiana. Tällöin projektissa on huomioitu second hand -ketjut ym. vastaavat toimijat. Se on myös logistisesti järkevää ja kustannustehokasta toimintaa.”

“Haluamme olla mukana ratkaisemassa poistotekstiili ongelmaa isossa mittakaavassa. Haluamme tietoa uusimmista innovaatioista ja jakaa omaamme. Tähtäimenä yhteistyö, uutta liiketoimintaa, muiden toimijoiden kanssa.”

”Haluamme tarjota asiakkaillemme ratkaisuja tuotteiden elinkaaren hallintaan ja pidentämiseen sekä olla mukana lisäämässä tekstiiliteollisuuden läpinäkyvyyttä.”

“IFC toimii kansainvälisesti useilla markkinoilla, jotka poikkeavat toisistaan. Toimintavapaus näillä markkinoilla sekä hyväksyttävän raaka-ainepohjan luominen ovat keskeisiä ensimmäisen demolaitoksen aikaansaamiseksi.”

“Kiertotalouden mallintaminen ja tuotteistaminen ovat tulevaisuuden liiketoimintaa. Haluan olla mukana tässä kehitystyössä kiertovillan ja kotimaisen lampaan villan näkökulmista. Uskon, että kiertovillassa on potentiaalia kehittyä monialaisen osaamisen verkostossa tuotteeksi tai tuoteperheeksi, missä yhdistyvät esteettisyys, innovatiiivisuus, funktionaalisuus ja eettisyys. Lähden projektiin ratkaisemaan villan elinkaaren problematiikkaa, laajentamaan omaa tuotesuunnittelua, oppimaan uutta ja tuotteistamaan entistä määrätietoisemmin kotimaista lampaan villaa.”

alt=""

“COVEROSS japanilais-suomalaisena yrityksenä rakentaa uutta liiketoimintaa maiden välillä. Tekstiili- ja muotiklusteri on Japanissa suuri, mutta kiertotaloutta vasta opetellaan. Telaketjun kautta pyrimme avaamaan uusia markkinoita suomalaisille kiertotalouden lopputuotteille ja -teknologioille. Samalla tuomme Telaketjuun mukanamme japanilaista COVEROSS®-tekstiiliteknologiaa ja markkinaosaamista sekä muutaman miljardin euron muotibrändiverkoston jolle aikanaan viestiä Telaketjun innovaatioista. COVEROSS®-teknologialle perustamme myös Suomeen oman suomalais-japanilaisen yrityksen Q4 2019 aikana.”

”Kiertotalous ja design ovat LAB-ammattikorkeakoulun vahvuusalueita, ja tekstiilien kiertotalous linkittyy näihin teemoihin. Materiaalitehokkuus ja digitaaliset ratkaisut ovat keskeisessä osassa kiertotalouden ratkaisujen kehityksessä. Kestävän kehityksen mukainen muotoilu on LAB:n Muotoiluinstituutin pitkäaikaisia kantavia teemoja. Telaketju 2 -hankkeessa LAB:n tutkimus- ja kehitystyö liittyy tekstiilikuitujen automaattisen tunnistuksen ja lajittelun kehittämiseen, kierrätettävän materiaalin luokitteluun sekä kiertotalouden periaatteiden mukaisen tuotesuunnittelun eri osa-alueisiin.”

“Rakennamme Turun seudulle poistotekstiilin jalostuslaitoksen, joka tulee olemaan kuluttajapoistotekstiilien kierrätyksen puuttuva palanen. Koko Suomen kattava keräysverkosto rakennetaan yhteistyössä kaikkien muiden kuntien jätelaitosten kanssa. Telaketju-verkoston avulla löydämme kumppaneiksi osaajat ja yritykset, jotka tarjoavat kierrätyskuiduille uuden elämän.”

“Mirka Oy on kansainvälinen yritys ja osa suomalaista perheomisteista KWH-yhtymää, jonka tuotannosta noin 97 % menee vientiin ja tuotteita myydään yli 100 maassa. Mirkan liikeidea on tarjota maailmanluokan ratkaisuja pintakäsittelyyn ja tarkkuushiontaan. Asiakkaan tarpeet ovat toimintamme keskiössä. Asiakaslähtöisen työn sekä toimintojen ja asiantuntemuksen jatkuvan kehittämisen avulla pystymme tarjoamaan räätälöityjä järjestelmiä ja kaupallisia ratkaisuja. Niiden pohjana on laaja valikoima teknisesti ensiluokkaisia hioma- ja kiillotustuotteita sekä innovatiivisesti suunniteltuja koneita. Mirkan ainutlaatuinen tekstiilipohjainen verkkohiontakonsepti mahdollistaa täysin pölyttömän hionnan, jonka seurauksena on laadukkaampi lopputulos ja terveellisempi työympäristö.”

“Nosh Company Oy haluaa olla mukana luomassa Suomesta tekstiilien kiertotalouden johtavan asiantuntijamaan. Tekstiilien kierrätykseen liittyvä oppi sekä verkostoituminen on meille korkean prioriteetin asia, yhdessä tekemällä voimme saavuttaa jotain uniikkia.”

“Kartoitamme mahdollisia yhteistyökumppaneita ja haemme hankkeesta uusia verkostoja. Tutkimme keinokuitu- ja sekoitetekstiilin sopivuutta paperinvalmistukseen ja teemme yhteistyötä Lindström Oy:n kanssa käyttämällä pääasiassa heidän tekstiilijätettään. Olemme perustamassa paperipajan ympärille uutta yritystä, joka perustuu kiertotalouden lisäksi sosiaalisen vastuun periaatteille. Voimme osallistua tapahtumien järjestämiseen ja tarjota paperipajan työpajakäyttöön muille hanketoimijoille.”

“Paptic valmistaa uutta patentoitua puupohjaista pakkausmateriaalia, jota voidaan käyttää joustopakkausten, esimerkiksi kassien ja lähetyskuorien, valmistukseen. Materiaalin valmistuksessa on mahdollista käyttää eri kuituja eri pitoisuuksia, ja Telaketjussa Papticin motivaatio on juuri uuden tekstiilikuitupohjaisen pakkausmateriaalin kehittämisessä. Poistotekstiileille täytyy keksiä muuta käyttöä ja haluamme olla mukana tekstiilien kiertotalouden edistämisessä.”

“Villa ja Peite on suomalainen tekstiilialan yritys, joka on keskittynyt luonnonmateriaalisten futonpatjojen, peittojen ja tyynyjen valmistukseen. Kaikki tuotteemme valmistetaan Porissa käsityönä. Meille on tärkeää pitää hyvää huolta ihmisistä ja ympäristöstä, mikä toimiikin pohjana kaikelle mitä teemme. Haluamme olla kehittämässä tekstiilialaa entistäkin ympäristöystävällisemmäksi. Tekstiilialan tuotantoprosessit, aina raaka-aineiden valmistuksesta niiden kierrättämiseen, aiheuttavat omat haasteensa. Koska haasteet ovat perinteiset toimijoiden rajat ylittäviä, uskomme että ratkaisujakin on kehitettävä yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Telaketju-hankkeessa on toimijoita eri tahoilta, joka luo erinomaisen pohjan tekstiilialan kehittämiselle.”

“Yrityksemme toiminta on rakentunut kiertotalousajattelun ympärille. Yrityksemme missio on toimia tekstiili- ja vaatetusteollisuuden suunnannäyttäjänä ja edelläkävijänä tuottaen 100% kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja lankoja, kankaita ja valmisvaatteita. Haluamme esimerkillämme näyttää, että voimme tuottaa tekstiileitä sekä ekologisesti että eettisesti, mutta myös kannattavasti. Visiomme on luoda Pure Wastesta niin vahva ja tunnettu kierrätyskangasbrändi, että olemme ensimmäisenä kuluttajien mielessä, kun puhutaan kierrätyskankaista. Saavuttaaksemme tavoitteemme haluamme kehittää ja kehittyä jatkuvasti. Telaketjun puitteissa tehdään merkittävää yhteistyötä ja kehitystyötä suomalaisen tekstiili- ja vaateteollisuuden tulevaisuuden puolesta.”

“Reima on maailman johtava toiminnallisten lastenvaatteiden merkki. Liikeideamme on tarjota aktiivisille 0–12-vuotiaille lapsille laadukas ja kattava vaatemallisto ympärivuotiseen käyttöön. Reima-vaatteiden suunnittelun perustana ovat toiminnallisuus, turvallisuus, kestävyys ja innovatiivisuus. Panostamme vahvasti myös tuotteen elinkaaren pidentämiseen ja hallintaan. Reima tekee paljon yhteistyötä ulkopuolisten tahojen kanssa erityisesti tutkimuksen ja kehityksen saralla, ja viimeisen viiden vuoden aikana meillä on ollut useampia yhteistyöprojekteja esimerkiksi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa. Tekstiilien kierrätykseen liittyen olimme mukana EU:n Horizon2020 -rahoitteisessa Trash2Cash -hankkeessa, joka päättyi 2018. Telaketju2 on luonteva jatko Trash2Cash-hankkeelle.”

“Kiinnostavaa Telaketjussa on mahdollisuus oman toiminnan kehittämiseen laajan yhteistyöverkoston kanssa, yritysyhteiskumppanien löytyminen materiaalien vastaanottoon, saada tietoa erilaisista logistisista mahdollisuuksista ja mahdollisuus viestiä tekstiilien kiertotaloudesta valtakunnallisesti sekä materiaalipankin käyttömahdollisuus.”

“Olemme mukana Telaketju-hankkeessa koska haluamme edistää tekstiilien kiertotaloutta ja luoda suomalaisesta tekstiiliteollisuudesta kiertotalouden edelläkävijän kansainvälisillä markkinoilla. Haluamme olla luomassa uusia toimintamalleja yritysten kanssa jotka jakavat kanssamme samat arvot ja tavoitteet. Haluamme myös olla mukana yhteisten standardien luomisessa kierrätysmateriaaleille ja kehittää niitä käytännössä.”

“Suomen Tekstiili & Muoti ry on tekstiili-, vaate- ja muotialan yritysten järjestö. Huolehdimme siitä, että alan yrityksillä on kannustava toimintaympäristö ja mahdollisuuksia kasvaa, kansainvälistyä ja menestyä. Olemme mukana hankkeessa, sillä tekstiilien kiertotaloudessa on valtavasti taloudellisia mahdollisuuksia ja haluamme omalta osaltamme edistää tekstiilien kiertotaloutta ja auttaa uuden kannattavan liiketalouden ja teollisuudenalan syntymistä Suomeen.”

“Toiminnan keihäänkärjet ovat työasumallistojen suunnittelussa ja valmistuttamisessa, johon toiminnassamme oleellisena osana liittyy resurssiviisaus ja materiaalitehokkuus kiertotalouden keinoin. Liiketoiminnassamme päivän tekstiilien hyötykäyttöön suunnattu infrastruktuuri ja kierrättämisen kehittäminen ovat jo osana työvaatemallistojemme suunnitteluprosessia, pyrkimyksenämme hakea alati uusia toteutustapoja, joiden myötä voimme mahdollistaa asiakkaille työvaateylijäämien ja poistotekstiilien 100 % suljetun kierron osana palvelukonseptia. Telaketju 2:n sisältö on suuressa määrin saman sisältöinen, kuin yrityksemme suunnitelmat b-to-b sektorilla tutkia ja ratkaista kiertotalouden keinoin tekstiiliteollisuuden ympäristökuormitusta.”

“Turun AMK:n strategian tärkeimpiä osaamiskärkiä: tulevaisuuden tuotantoteknologioita, kasvua kiertotaloudesta ja älykkäitä toimintaympäristöjä tulemme hyödyntämään tässä hankkeessa. Työtä vetävän tutkimusryhmän painopistealueena on tutkia, kehittää, ja demonstroida (yritysyhteistyö) erilaisia uusia kiertotalouden liiketoimintamalleja mm. tuote palveluna, jakamistalous, kierrätys ja tuotteen eliniän pidentäminen. Yhteiskehittäminen ja tiivis yhteistyö erilaisten toimijoiden kanssa on toimintamme ydin.”

“Vaatelainaamo Vaatepuu Oy on aikoinaan perustettu halusta ja tarpeesta viedä pukeutumiskulttuuria kestävämpään suuntaan. Se on edelleen yrityksen kantava ajatus. Vaatepuu on vaatelainaamo -konseptin ympärille rakentuva kestävän pukeutumisen palvelu. Vaatelainaamo on kuin kirjasto, mistä lainataan kotimaisten ja pohjoismaisten brändien designvaatteita ja asusteita sekä vintagea arkeen ja juhlaan. Innostamme asiakkaitamme tekemään vastuullisia pukeutumisratkaisuja tarjoamalla vaatteiden vuokrauspalvelun rinnalla mm. opastusta ja välineitä oman toimivan karderobin rakentamiseen, vaatehuoltoon sekä kierrättämiseen. Jokainen tekstiiliteollisuuden vastuullisuutta ja tekstiilien kiertotaloutta edistävä yksittäinen toimija tai teko on merkityksellinen. Suuren muutoksen tekemiseksi tarvitaan kuitenkin laajaa yhteistyötä. Siksi Vaatepuulle on tärkeää saada olla mukana Telaketju 2-hankkeessa.”

“Lähivuosina etsitään ratkaisuja, miten paperi-, sellu- ja tissue-koneilta käytöstä poistetut kudokset pitäisi hävittää/hyödyntää/kierrättää tulevaisuudessa. Tällä hetkellä käytännöt vaihtelevat eri tehtaiden välillä. Tehtailla, joilla suurten kudosten murskaaminen pienemmiksi jakeiksi onnistuu ja joilla on kattila, missä kudosjäte voidaan polttaa, hävittäminen tapahtuu näin. Erilaisiin toissijaisiin käyttötarkoituksiin käytetään paljon kudosjätettä esim. maanrakennuksessa, järvenrantojen alusmateriaalina jne. Tämän ei voi katsoa olevan kestävää kehitystä, joten muita hyödyntämismahdollisuuksia on etsittävä. Valmetin Kudokset-liiketoimintayksikössä on asia noussut usein esiin ja erilaisia selvityksiä on tehty. Asiakkailtamme tulevat kyselyt käytettyjen kudosten hyödyntämisen mahdollisuuksista ovat myös lisääntyneet merkittävästi.”

“Verstas247 on Kalliossa sijaitseva käsitöiden treenitila, joka on auki 24/7. Kuntosalin tapaan toimiva työtila tarjoaa tilaa ja laitteita käsitöiden tekijöille aina aloittelijoista ammattilaisiin. Luonnonvarojen kestävä käyttö, ilmastonmuutoksen hillitseminen ja luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ovat Verstas247:n toiminnan perimmäisiä pyrkimyksiä. Myös yhteisellä ilolla ja oppimisella on suuri rooli toiminnassamme.
Telaketjussa olemme mukana jakamistalouden edustajana ja tuomassa verkostoon ja ekosysteemiin mukaan tavallisia kansalaisia, ihmisiä, jotka omalla tekemisellään ja osaamisellaan pidentävät tekstiilien elinkaarta, huoltavat, korjaavat ja tekevät uudeksi.”

“Vileda Professional kehittää ja valmistaa huippulaadukkaita, ammattikäyttöön soveltuvia siivousratkaisuja useille aloille, kuten terveydenhuolto, valvotut ympäristöt, yleiset rakennukset sekä hotelli- ja ravintola-ala. Yli 60 vuoden rautaisella kokemuksella ammattitason siivouksen tarpeista Vileda Professional tarjoaa työvälineitä, jotka ovat nopeudeltaan, tehokkuudeltaan ja kustannustehokkuudeltaan alan ehdotonta eliittiä. Vileda Professionalilla on myyntitoimistot kaikissa suurimmissa Euroopan maissa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa, ja yritys on osa globaalia Freudenberg-konsernia. Lukuisten muiden vastuullisuusaloitteiden ohella Freudenberg ja sen tytäryhtiöt ovat mm. vuodesta 2014 sitoutuneet YK:n Global Compact -aloitteeseen. Global Compact on maailman suurin vapaaehtoisuuteen perustuva yritysvastuualoite, ja siihen kuuluvat yritykset sitoutuvat noudattamaan liiketoiminnassaan aloitteen kymmentä periaatetta, jotka liittyvät ihmisoikeuksiin, työhön, ympäristöön ja korruption torjumiseen.”

“Tekstiilien kiertotalous linkittyy keskeisesti VTT:n strategiaan ja kahteen VTT:n tutkimusta, toiminnan suunnittelua ja osaamisen kehittämistä ohjaavan majakkaan, jotka ovat resurssien riittävyys ja teollisuuden uudistuminen. VTT:n rooli on koordinoida Telaketju 2 BF -hanketta ja vahvistaa hankkeessa strategista osaamistaan kiertotalouteen sekä tekstiilien kierrätykseen liittyen erityisesti kiertotalouden liiketoimintamalleissa, tuotetiedon hallinnassa, kierrätettävän materiaalin luokittelussa, kierrätyksen prosesseissa ja niiden taloudellisuudessa. Tavoitteenamme on tukea tekstiilikiertojen suomalaisen liiketoiminta ekosysteemin muodostumista ja auttaa yrityksiä heidän tavoitteissaan sekä myös tuloksien viemisessä KV-markkinoille.”
HSY logo

"Meille on tärkeää olla mukana tekstiilien keräys- ja käsittelyjärjestelmän kehittämisessä sekä tarjoamassa asukkaillemme mahdollisuus saada turhat tekstiilit hyödynnykseen nykyistä paremmin. Tavoitteenamme on nostaa alueemme kotitalouksien kierrätysaste 60%:iin vuoteen 2025 mennessä. Tekstiilikierrätyksen tehostuminen auttaa osaltaan tämän tavoitteen saavuttamisessa."

"Olemme edelläkävijöitä ympäristöhyödyn varmistamisessa ja kiertotalouden palveluinnovaatioiden kehittämisessä. Haluamme kehittää tehokkaita toimintamalleja materiaalivirtojen hallintaan ja siksi olemme mukana Telaketju-hankkeessa. "

”Rauman seudun jätehuoltolaitoksesta lenkin Telaketjuun järjettömän innon lisäksi tekee se, että on hienoa olla mukana luomassa Suomeen näin isoa ja tärkeää asiaa kuin kierrätystekstiilien lajittelu- ja käsittelytoimintaa.”

”Telaketjussa olemme mukana, koska haluamme olla kehittämässä kiertotaloutta Suomessa kuntayhtiöiden yhteistyössä.”

”Haluamme olla mukana vastaamassa kuntalaisten haluun kierrättää tekstiilimateriaalia ja yhteistyöllä muiden toimijoiden kanssa on mahdollisuus luoda Suomeen toimiva tekstiilinkierrätysjärjestelmä.”

”Koska sillä on väliä – Vi gör skillnad”

”Tekstiilinkierrätys on iso mahdollisuus. Panostamme siihen että tulevaisuudessa loppuunkäytetyt tekstiilit voidaan ohjata kiertoon ja uuden tuotteen materiaaliksi, kotimaassa.”

”Lakeuden Etappi on aktiivinen toimija alallaan ja selvittää kaikkia kiertotalouden mahdollisuuksia päästäkseen kierrätystavoitteisiin. Yhtiö haluaa olla mukana edistämässä tekstiilin kierrätystä Suomessa ja siksi mukana myös Telaketju-hankkeessa.”

”Tekstiilijätteen kierrätys kiinnostaa ja meiltä kysytään aiheesta paljon. Haluamme lisätä yhdyskuntajätteen materiaalihyötykäyttöä, ja juuri samalla asialla on myös Telaketju-hanke – siksi olemme mukana!”

”Tavoitteenamme on saavuttaa mahdollisimman korkea kierrätysaste. Etsimme koko ajan mahdollisuuksia kierrättää uusia jätelajeja ja tekstiili olisi yksi potentiaalinen. Telaketju kartoittaa ja testaa näitä mahdollisuuksia ja siksi olemme mukana.”

"Kiertokaari on mukana Telaketju TEM –hankkeessa, koska valtakunnallinen ratkaisu jäännöstekstiilin keräämiseksi ja käsittelemiseksi tarvitsee meitä kaikkia. Lopputuotteen arvo-odotukset ovat sellaiset, että se kattaa keräily- ja kuljetuskulut tuotantolaitokseen. Suuret odotukset siitä, että saadaan toimivat markkinat ja tarpeeksi korkea-arvoisia lopputuotteita korvaamaan nyt neitseellisestä materiaalista tehtyjä asioita."

"Yhteisömme vastuullisena toimijana haluamme olla kehittämässä poistotekstiilien keräystä toiminta-alueellamme. Koemme tekstiilien uusiokäytön ja kierrätyksen tärkeänä osana tulevaisuuden kiertotaloutta ja laaja toimintaverkostomme mahdollistaa kattavan poistotekstiilien keräyksen."

"Mukanaolollamme mahdollistamme sen, että tavallinen ihminen pystyy omalta osaltaan myös harvaanasutulla seudulla toimimaan puhtaamman Suomen ja maailman hyväksi."

"Haluamme olla ajan hermolla tekstiilijätteen kierrätyksen edistämisessä."

"Toimintamme keskeisiä tavoitteita on saada isompi osa materiaaleista kierrätykseen. Tekstiilien materiaalihyötykäyttö on nykytilanteessa haastavaa; suuri osa tekstiileistä päätyy sekajätteen mukana energiahyötykäyttöön. Haluamme olla mukana ratkaisemassa haastetta ja saada tekstiilit oikeasti kiertämään."

"Haluamme olla mukana ratkaisemassa tekstiilien kierrätyshaastetta. Haluamme vähentää käyttökelpoisten materiaalien polttamista ja osaltamme mahdollistaa tekstiilimateriaalien uusiohyötykäyttöä."

"Sammakkokangas Oy on mukana Telaketju-hankkeessa, koska tekstiilijätteen pienet kierrättämismahdollisuudet puhuttavat kuluttajia. Lisäksi EU:ssa on tehty päätös tekstiilijätteen erilliskeräyksestä vuoteen 2025 mennessä. Näistä syistä johtuen Sammakkokangas Oy haluaa olla mukana selvittämässä ja kehittämässä tekstiilikeräyksen ja -kierrätyksen mahdollisuuksia Suomessa."

"Kiertokapulassa edistämme kiertotaloutta vastuullisilla ympäristöteoilla yhdessä kumppaniemme kanssa.
Haluamme olla mukana kehittämässä tekstiilien kierrätystä, mikä osaltaan edistää kiertotaloutta. Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on paras tapa kehittää tekstiilien jatkokäsittelyä."

"Päämissiomme on jätteen määrän vähentäminen, joten olemme luonnollisesti mukana. Tekstiilijäte pitää saada muutettua mahdollisimman nopeasti ongelmasta innovatiivisiksi uusiksi tuotteiksi ja uudeksi jakeeksi materiaalikierrätykseen.”

"Tulevaisuutta on tehokas ja eteenpäin vievä Telaketju -hanke, joka taitaa poistotekstiilien hyödyntämisen raaka-aineena kotimaassa."

"Olemme mukana, koska tekstiilijäte on kierrätettävä jätelaji, kunhan se saadaan erilliskerättyä puhtaana hyödynnettäväksi. Tämä projekti vastaa tähän tarpeeseen, kun selvitetään miten tämä onnistuu taloudellisesti ja järkevästi."

"Tavoitteenamme on edistää jätemateriaalien kierrätystä ja kiertotaloutta. Tekstiilien ympäristövaikutukset ovat merkittävät, ja haluamme olla mukana ratkaisemassa poistotekstiilien hyödyntämiseen liittyviä haasteita. Telaketju-hanke on hieno mahdollisuus edistää yhteistyötä kiertotalouden saralla."

"Haluamme olla mukana ratkaisemassa poistotekstiilien käsittelyä Suomessa, siksi olemme mukana Telaketju-hankkeessa."

”Kanssamme kestävällä tiellä – olemme mukana edistämässä kotimaista tekstiilin kierrätysjärjestelmää.”

"Olemalla mukana Telaketju-hankkeessa mahdollistamme lappilaisten asiakkaidemme kierrätysmahdollisuudet suomalaiseen tekstiilinkierrätysjärjestelmään ja tuemme kiertotaloutta osana puhdasta Lappia."

"Ylä-Savon Jätehuolto on mukana hankkeessa, koska haluamme Suomeen hyvin toimivan ja suomalaisten ylläpitämän keräysverkoston poistotekstiileille. Meille on tärkeää, että kaikki erilliskerätty materiaali kiertää aidosti ja vastuullisesti ja omalta osaltaan tukee haavetta puhtaammasta ja paremmasta Suomesta."

Telaketjun ensimmäisessä vaiheessa mukana olleet yritykset

“Haluamme tuoda kiertotalousosaamista koko organisaation käyttöön, jotta tuotteen kierrätettävyys voitaisiin huomioida jo tuotantovaiheessa. Haluamme yrityksenä kantaa vastuun tuotteen koko elinkaaresta, sillä myymme hygieniatuotteita joiden käyttöikä on rajattu.”
“Telaketju-hankkeessa ollaan tekemässä ja kehittämässä jotain sellaista missä haluamme olla ehdottomasti mukana ensimmäisten joukossa. Lähdimme myös hakemaan verkostoitumista ja lisätietoa.”
“Telaketjussa tehdään sitä samaa, mitä me olemme tehneet vuodesta 2003 eli tekstiilien uusiokäyttöä. Tämä on meille mahdollisuus koota yhteen tällä hetkellä hajanaista tietoa sekä luoda yhteistyöverkostoja.”
“Haluamme tulevaisuudessa edesauttaa teollisen tekstiilinkierrätyksen syntyä Suomeen. Tavoitteen saavuttamiseksi Suomeen on rakennettava tekstiilinkierrätyksen ekosysteemi, ja me haluamme olla tulevaisuudessa ekosysteemin yksi osa kierrättämässä kemiallisesti selluloosakuituja.”
“Haluamme olla mukana luomassa uutta teollisuudenalaa Suomeen.”
“Tekstiilit on potentiaalisin materiaalivirta kotitalouksien yhdyskuntajätteen joukossa, joka voidaan uutena jakeena saada materiaalikierrätykseen. Tekstiilien kierrätyshaasteen ratkaisemiseksi tarvitaan laajaa yhteistyötä, siksi lähdimme rakentamaan Telaketju-verkostoa.”
“Kiertotalouden prosessit ovat meille tuttuja ja meillä on laitetoimittajien kanssa yhteistyötä, jossa tavoittelemme teollista mittakaavaa tulevaisuudessa. Tavoitteena on myös kasvattaa liiketoimintaa.”
“Tavoitteenamme on uuden tuotteen kehitys, sillä tekstiilinkierrätys aiheena resonoi vahvasti muotiteollisuudessa. Primäärituotteenamme oleva puukuitu soveltuu muoti- ja kosmetiikkamarkkinoille. Puukuidun teknologiaplatformia voitaisiin soveltaa myös tekstiileille ja sitä kautta vahvistaa kiertotaloutta.”
“Haluamme olla mukana tekemässä Suomesta poistotekstiilin kierrätyksen kärkimaata, verkostoutua muiden alan yritysten kanssa ja oppia enemmän poistotekstiilin käyttömahdollisuuksista niin omassa, kuin muiden toimijoiden prosesseissa.”
“Haemme verkostoitumista, uutta tietoa tekstiilikierrätyksen saralta sekä haluamme pysyä kehityksen kärjessä.”
“Haluamme olla eturintamassa kehittämässä ja luomassa kotimaista kierrätystekstiilien lajittelun ja mekaanisen käsittelyn toimintaympäristöä.”
“Haluamme löytää hyödyntämiskeinon energiajätteeseen päätyvälle materiaalille. Sekä kasvattaa ja löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Kartoitamme mahdollisuuksia hyödyntää kierrätysmateriaalia omissa tuotteissamme.”
“Mukaan lähdettiin, sillä hankkeen toiminta tukee omaa pesulaliiketoimintaa.”
“Lähdimme tutkimaan kierrätysmateriaalien hyödyntämismahdollisuuksia omissa tuotteissamme.”
“Lähdimme mukaan hankkeeseen koska työvaatesektorilla syntyy paljon poistotekstiiliä ja meille on tärkeää, että kiertotalouden mahdollisuudet kohtaavat asiakkaiden tarpeet. Verkostoituminen hankkeessa avaa maisemaa kiertotalouden tämänhetkisiin ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin.”
“Lähdettiin kehittämään uutta liiketoimintaa.”