TELAKETJUSSA MUKANA

Tekstiilien kiertotaloutta rakentavat niin tekstiilialan yritykset, tutkimus- ja koulutusorganisaatiot kuin jätelaitoksetkin. Lue, miksi yritykset ovat mukana Telaketjussa!

Lue lisää

Telaketjun toisessa vaiheessa mukana olevat yritykset ja organisaatiot

“Aijuu tuottaa koulutus- ja konsultointipalveluita erilaisissa yrittäjyyskasvatukseen, yrittäjyyteen ja kiertotalouteen liittyvissä aiheissa ja projekteissa. Käsityöopettajana toimiessaan yrittäjä Kati Levola havahtui tekstiilien ympäristövaikutuksiin ja kuluttamisen kestämättömyyteen, ja perehtyi liiketalousopintojensa aikana kiertotalouteen. Aijuun ensimmäisiä kokeiluja oli Tekstiilikierratys.fi
-sivusto, jonka tarkoitus oli saada ylimääräiset ja käytetyt tekstiilimateriaalit, käsityötarvikkeet yms. liikkeelle kaappien ja varastojen perukoilta. Aijuu mm. luennoi tekstiilien kiertotaloudesta ja toimii joustavasti yhteistyössä monenlaisten organisaatioiden kanssa. Telaketjussa Aijuu on mukana etsimässä tutkittua tietoa, oppimassa ja antamassa oman osaamisensa verkoston käyttöön.”

“Black Moda Oy on 1996 perustettu suomalainen tekstiilialan perheyritys, joka toimii Pirkanmaalla. Perheen omistama trikootehdas Black Moda Portugal, Lda sijaitsee Pohjois-Portugalissa. Black Moda on tekstiilivalmistaja ja asiakkainamme on useita suomalaisia merkittäviä tekstiilialan brändejä, joille tuotamme neuloksia ja valmisvaatteita sekä kylpy- ja froteetuotteita sekä lakanoita. Sopimusvalmistuksen lisäksi Black Modalla on omia merkkejä, Aarrekid, Puuvillatehdas ja Pikkuset sekä Ratia:n myynti, markkinointi ja valmistus. Tuotannossamme vaalimme puhtainta ja korkeinta laatua. Materiaalimme ja raaka-aineemme valikoidaan tarkoin toimittajilta, joiden kanssa yhteistyö on jatkunut vuosikymmeniä. Öko-tex-sertifiointi ja GOTS-sertifioitu luomupuuvilla takaavat tuotteidemme turvallisuuden ja puhtaan tuotannon. Nämä kriteerit ovat jo vähimmäisvaatimus useimmille asiakkaillemme sekä omille brändeillemme.”

“Voimme olla mukana osaltamme vastuullisena toimijana rakentamassa toimivaa järjestelmää, jossa uusiokäytettävät vaatteet uusiokäytetään ja kierrätettävä materiaali kierrätetään sekä käyttökelvoton materiaali hyödynnetään energiana. Tällöin projektissa on huomioitu second hand -ketjut ym. vastaavat toimijat. Se on myös logistisesti järkevää ja kustannustehokasta toimintaa.”

“Haluamme olla mukana ratkaisemassa poistotekstiili ongelmaa isossa mittakaavassa. Haluamme tietoa uusimmista innovaatioista ja jakaa omaamme. Tähtäimenä yhteistyö, uutta liiketoimintaa, muiden toimijoiden kanssa.”

”Haluamme tarjota asiakkaillemme ratkaisuja tuotteiden elinkaaren hallintaan ja pidentämiseen sekä olla mukana lisäämässä tekstiiliteollisuuden läpinäkyvyyttä.”

“IFC toimii kansainvälisesti useilla markkinoilla, jotka poikkeavat toisistaan. Toimintavapaus näillä markkinoilla sekä hyväksyttävän raaka-ainepohjan luominen ovat keskeisiä ensimmäisen demolaitoksen aikaansaamiseksi.”

“Kiertotalouden mallintaminen ja tuotteistaminen ovat tulevaisuuden liiketoimintaa. Haluan olla mukana tässä kehitystyössä kiertovillan ja kotimaisen lampaan villan näkökulmista. Uskon, että kiertovillassa on potentiaalia kehittyä monialaisen osaamisen verkostossa tuotteeksi tai tuoteperheeksi, missä yhdistyvät esteettisyys, innovatiiivisuus, funktionaalisuus ja eettisyys. Lähden projektiin ratkaisemaan villan elinkaaren problematiikkaa, laajentamaan omaa tuotesuunnittelua, oppimaan uutta ja tuotteistamaan entistä määrätietoisemmin kotimaista lampaan villaa.”

alt=""

“COVEROSS japanilais-suomalaisena yrityksenä rakentaa uutta liiketoimintaa maiden välillä. Tekstiili- ja muotiklusteri on Japanissa suuri, mutta kiertotaloutta vasta opetellaan. Telaketjun kautta pyrimme avaamaan uusia markkinoita suomalaisille kiertotalouden lopputuotteille ja -teknologioille. Samalla tuomme Telaketjuun mukanamme japanilaista COVEROSS®-tekstiiliteknologiaa ja markkinaosaamista sekä muutaman miljardin euron muotibrändiverkoston jolle aikanaan viestiä Telaketjun innovaatioista. COVEROSS®-teknologialle perustamme myös Suomeen oman suomalais-japanilaisen yrityksen Q4 2019 aikana.”

”Kiertotalous ja design ovat LAB-ammattikorkeakoulun vahvuusalueita, ja tekstiilien kiertotalous linkittyy näihin teemoihin. Materiaalitehokkuus ja digitaaliset ratkaisut ovat keskeisessä osassa kiertotalouden ratkaisujen kehityksessä. Kestävän kehityksen mukainen muotoilu on LAB:n Muotoiluinstituutin pitkäaikaisia kantavia teemoja. Telaketju 2 -hankkeessa LAB:n tutkimus- ja kehitystyö liittyy tekstiilikuitujen automaattisen tunnistuksen ja lajittelun kehittämiseen, kierrätettävän materiaalin luokitteluun sekä kiertotalouden periaatteiden mukaisen tuotesuunnittelun eri osa-alueisiin.”

“Rakennamme Turun seudulle poistotekstiilin jalostuslaitoksen, joka tulee olemaan kuluttajapoistotekstiilien kierrätyksen puuttuva palanen. Koko Suomen kattava keräysverkosto rakennetaan yhteistyössä kaikkien muiden kuntien jätelaitosten kanssa. Telaketju-verkoston avulla löydämme kumppaneiksi osaajat ja yritykset, jotka tarjoavat kierrätyskuiduille uuden elämän.”

“Mirka Oy on kansainvälinen yritys ja osa suomalaista perheomisteista KWH-yhtymää, jonka tuotannosta noin 97 % menee vientiin ja tuotteita myydään yli 100 maassa. Mirkan liikeidea on tarjota maailmanluokan ratkaisuja pintakäsittelyyn ja tarkkuushiontaan. Asiakkaan tarpeet ovat toimintamme keskiössä. Asiakaslähtöisen työn sekä toimintojen ja asiantuntemuksen jatkuvan kehittämisen avulla pystymme tarjoamaan räätälöityjä järjestelmiä ja kaupallisia ratkaisuja. Niiden pohjana on laaja valikoima teknisesti ensiluokkaisia hioma- ja kiillotustuotteita sekä innovatiivisesti suunniteltuja koneita. Mirkan ainutlaatuinen tekstiilipohjainen verkkohiontakonsepti mahdollistaa täysin pölyttömän hionnan, jonka seurauksena on laadukkaampi lopputulos ja terveellisempi työympäristö.”

“Nosh Company Oy haluaa olla mukana luomassa Suomesta tekstiilien kiertotalouden johtavan asiantuntijamaan. Tekstiilien kierrätykseen liittyvä oppi sekä verkostoituminen on meille korkean prioriteetin asia, yhdessä tekemällä voimme saavuttaa jotain uniikkia.”

“Kartoitamme mahdollisia yhteistyökumppaneita ja haemme hankkeesta uusia verkostoja. Tutkimme keinokuitu- ja sekoitetekstiilin sopivuutta paperinvalmistukseen ja teemme yhteistyötä Lindström Oy:n kanssa käyttämällä pääasiassa heidän tekstiilijätettään. Olemme perustamassa paperipajan ympärille uutta yritystä, joka perustuu kiertotalouden lisäksi sosiaalisen vastuun periaatteille. Voimme osallistua tapahtumien järjestämiseen ja tarjota paperipajan työpajakäyttöön muille hanketoimijoille.”

“Paptic valmistaa uutta patentoitua puupohjaista pakkausmateriaalia, jota voidaan käyttää joustopakkausten, esimerkiksi kassien ja lähetyskuorien, valmistukseen. Materiaalin valmistuksessa on mahdollista käyttää eri kuituja eri pitoisuuksia, ja Telaketjussa Papticin motivaatio on juuri uuden tekstiilikuitupohjaisen pakkausmateriaalin kehittämisessä. Poistotekstiileille täytyy keksiä muuta käyttöä ja haluamme olla mukana tekstiilien kiertotalouden edistämisessä.”

“Villa ja Peite on suomalainen tekstiilialan yritys, joka on keskittynyt luonnonmateriaalisten futonpatjojen, peittojen ja tyynyjen valmistukseen. Kaikki tuotteemme valmistetaan Porissa käsityönä. Meille on tärkeää pitää hyvää huolta ihmisistä ja ympäristöstä, mikä toimiikin pohjana kaikelle mitä teemme. Haluamme olla kehittämässä tekstiilialaa entistäkin ympäristöystävällisemmäksi. Tekstiilialan tuotantoprosessit, aina raaka-aineiden valmistuksesta niiden kierrättämiseen, aiheuttavat omat haasteensa. Koska haasteet ovat perinteiset toimijoiden rajat ylittäviä, uskomme että ratkaisujakin on kehitettävä yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Telaketju-hankkeessa on toimijoita eri tahoilta, joka luo erinomaisen pohjan tekstiilialan kehittämiselle.”

“Yrityksemme toiminta on rakentunut kiertotalousajattelun ympärille. Yrityksemme missio on toimia tekstiili- ja vaatetusteollisuuden suunnannäyttäjänä ja edelläkävijänä tuottaen 100% kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja lankoja, kankaita ja valmisvaatteita. Haluamme esimerkillämme näyttää, että voimme tuottaa tekstiileitä sekä ekologisesti että eettisesti, mutta myös kannattavasti. Visiomme on luoda Pure Wastesta niin vahva ja tunnettu kierrätyskangasbrändi, että olemme ensimmäisenä kuluttajien mielessä, kun puhutaan kierrätyskankaista. Saavuttaaksemme tavoitteemme haluamme kehittää ja kehittyä jatkuvasti. Telaketjun puitteissa tehdään merkittävää yhteistyötä ja kehitystyötä suomalaisen tekstiili- ja vaateteollisuuden tulevaisuuden puolesta.”

“Reima on maailman johtava toiminnallisten lastenvaatteiden merkki. Liikeideamme on tarjota aktiivisille 0–12-vuotiaille lapsille laadukas ja kattava vaatemallisto ympärivuotiseen käyttöön. Reima-vaatteiden suunnittelun perustana ovat toiminnallisuus, turvallisuus, kestävyys ja innovatiivisuus. Panostamme vahvasti myös tuotteen elinkaaren pidentämiseen ja hallintaan. Reima tekee paljon yhteistyötä ulkopuolisten tahojen kanssa erityisesti tutkimuksen ja kehityksen saralla, ja viimeisen viiden vuoden aikana meillä on ollut useampia yhteistyöprojekteja esimerkiksi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa. Tekstiilien kierrätykseen liittyen olimme mukana EU:n Horizon2020 -rahoitteisessa Trash2Cash -hankkeessa, joka päättyi 2018. Telaketju2 on luonteva jatko Trash2Cash-hankkeelle.”

“Kiinnostavaa Telaketjussa on mahdollisuus oman toiminnan kehittämiseen laajan yhteistyöverkoston kanssa, yritysyhteiskumppanien löytyminen materiaalien vastaanottoon, saada tietoa erilaisista logistisista mahdollisuuksista ja mahdollisuus viestiä tekstiilien kiertotaloudesta valtakunnallisesti sekä materiaalipankin käyttömahdollisuus.”

“Olemme mukana Telaketju-hankkeessa koska haluamme edistää tekstiilien kiertotaloutta ja luoda suomalaisesta tekstiiliteollisuudesta kiertotalouden edelläkävijän kansainvälisillä markkinoilla. Haluamme olla luomassa uusia toimintamalleja yritysten kanssa jotka jakavat kanssamme samat arvot ja tavoitteet. Haluamme myös olla mukana yhteisten standardien luomisessa kierrätysmateriaaleille ja kehittää niitä käytännössä.”

“Suomen Tekstiili & Muoti ry on tekstiili-, vaate- ja muotialan yritysten järjestö. Huolehdimme siitä, että alan yrityksillä on kannustava toimintaympäristö ja mahdollisuuksia kasvaa, kansainvälistyä ja menestyä. Olemme mukana hankkeessa, sillä tekstiilien kiertotaloudessa on valtavasti taloudellisia mahdollisuuksia ja haluamme omalta osaltamme edistää tekstiilien kiertotaloutta ja auttaa uuden kannattavan liiketalouden ja teollisuudenalan syntymistä Suomeen.”

“Toiminnan keihäänkärjet ovat työasumallistojen suunnittelussa ja valmistuttamisessa, johon toiminnassamme oleellisena osana liittyy resurssiviisaus ja materiaalitehokkuus kiertotalouden keinoin. Liiketoiminnassamme päivän tekstiilien hyötykäyttöön suunnattu infrastruktuuri ja kierrättämisen kehittäminen ovat jo osana työvaatemallistojemme suunnitteluprosessia, pyrkimyksenämme hakea alati uusia toteutustapoja, joiden myötä voimme mahdollistaa asiakkaille työvaateylijäämien ja poistotekstiilien 100 % suljetun kierron osana palvelukonseptia. Telaketju 2:n sisältö on suuressa määrin saman sisältöinen, kuin yrityksemme suunnitelmat b-to-b sektorilla tutkia ja ratkaista kiertotalouden keinoin tekstiiliteollisuuden ympäristökuormitusta.”

“Turun AMK:n strategian tärkeimpiä osaamiskärkiä: tulevaisuuden tuotantoteknologioita, kasvua kiertotaloudesta ja älykkäitä toimintaympäristöjä tulemme hyödyntämään tässä hankkeessa. Työtä vetävän tutkimusryhmän painopistealueena on tutkia, kehittää, ja demonstroida (yritysyhteistyö) erilaisia uusia kiertotalouden liiketoimintamalleja mm. tuote palveluna, jakamistalous, kierrätys ja tuotteen eliniän pidentäminen. Yhteiskehittäminen ja tiivis yhteistyö erilaisten toimijoiden kanssa on toimintamme ydin.”

“Vaatelainaamo Vaatepuu Oy on aikoinaan perustettu halusta ja tarpeesta viedä pukeutumiskulttuuria kestävämpään suuntaan. Se on edelleen yrityksen kantava ajatus. Vaatepuu on vaatelainaamo -konseptin ympärille rakentuva kestävän pukeutumisen palvelu. Vaatelainaamo on kuin kirjasto, mistä lainataan kotimaisten ja pohjoismaisten brändien designvaatteita ja asusteita sekä vintagea arkeen ja juhlaan. Innostamme asiakkaitamme tekemään vastuullisia pukeutumisratkaisuja tarjoamalla vaatteiden vuokrauspalvelun rinnalla mm. opastusta ja välineitä oman toimivan karderobin rakentamiseen, vaatehuoltoon sekä kierrättämiseen. Jokainen tekstiiliteollisuuden vastuullisuutta ja tekstiilien kiertotaloutta edistävä yksittäinen toimija tai teko on merkityksellinen. Suuren muutoksen tekemiseksi tarvitaan kuitenkin laajaa yhteistyötä. Siksi Vaatepuulle on tärkeää saada olla mukana Telaketju 2-hankkeessa.”

“Lähivuosina etsitään ratkaisuja, miten paperi-, sellu- ja tissue-koneilta käytöstä poistetut kudokset pitäisi hävittää/hyödyntää/kierrättää tulevaisuudessa. Tällä hetkellä käytännöt vaihtelevat eri tehtaiden välillä. Tehtailla, joilla suurten kudosten murskaaminen pienemmiksi jakeiksi onnistuu ja joilla on kattila, missä kudosjäte voidaan polttaa, hävittäminen tapahtuu näin. Erilaisiin toissijaisiin käyttötarkoituksiin käytetään paljon kudosjätettä esim. maanrakennuksessa, järvenrantojen alusmateriaalina jne. Tämän ei voi katsoa olevan kestävää kehitystä, joten muita hyödyntämismahdollisuuksia on etsittävä. Valmetin Kudokset-liiketoimintayksikössä on asia noussut usein esiin ja erilaisia selvityksiä on tehty. Asiakkailtamme tulevat kyselyt käytettyjen kudosten hyödyntämisen mahdollisuuksista ovat myös lisääntyneet merkittävästi.”

“Verstas247 on Kalliossa sijaitseva käsitöiden treenitila, joka on auki 24/7. Kuntosalin tapaan toimiva työtila tarjoaa tilaa ja laitteita käsitöiden tekijöille aina aloittelijoista ammattilaisiin. Luonnonvarojen kestävä käyttö, ilmastonmuutoksen hillitseminen ja luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ovat Verstas247:n toiminnan perimmäisiä pyrkimyksiä. Myös yhteisellä ilolla ja oppimisella on suuri rooli toiminnassamme.
Telaketjussa olemme mukana jakamistalouden edustajana ja tuomassa verkostoon ja ekosysteemiin mukaan tavallisia kansalaisia, ihmisiä, jotka omalla tekemisellään ja osaamisellaan pidentävät tekstiilien elinkaarta, huoltavat, korjaavat ja tekevät uudeksi.”

“Vileda Professional kehittää ja valmistaa huippulaadukkaita, ammattikäyttöön soveltuvia siivousratkaisuja useille aloille, kuten terveydenhuolto, valvotut ympäristöt, yleiset rakennukset sekä hotelli- ja ravintola-ala. Yli 60 vuoden rautaisella kokemuksella ammattitason siivouksen tarpeista Vileda Professional tarjoaa työvälineitä, jotka ovat nopeudeltaan, tehokkuudeltaan ja kustannustehokkuudeltaan alan ehdotonta eliittiä. Vileda Professionalilla on myyntitoimistot kaikissa suurimmissa Euroopan maissa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa, ja yritys on osa globaalia Freudenberg-konsernia. Lukuisten muiden vastuullisuusaloitteiden ohella Freudenberg ja sen tytäryhtiöt ovat mm. vuodesta 2014 sitoutuneet YK:n Global Compact -aloitteeseen. Global Compact on maailman suurin vapaaehtoisuuteen perustuva yritysvastuualoite, ja siihen kuuluvat yritykset sitoutuvat noudattamaan liiketoiminnassaan aloitteen kymmentä periaatetta, jotka liittyvät ihmisoikeuksiin, työhön, ympäristöön ja korruption torjumiseen.”

“Tekstiilien kiertotalous linkittyy keskeisesti VTT:n strategiaan ja kahteen VTT:n tutkimusta, toiminnan suunnittelua ja osaamisen kehittämistä ohjaavan majakkaan, jotka ovat resurssien riittävyys ja teollisuuden uudistuminen. VTT:n rooli on koordinoida Telaketju 2 BF -hanketta ja vahvistaa hankkeessa strategista osaamistaan kiertotalouteen sekä tekstiilien kierrätykseen liittyen erityisesti kiertotalouden liiketoimintamalleissa, tuotetiedon hallinnassa, kierrätettävän materiaalin luokittelussa, kierrätyksen prosesseissa ja niiden taloudellisuudessa. Tavoitteenamme on tukea tekstiilikiertojen suomalaisen liiketoiminta ekosysteemin muodostumista ja auttaa yrityksiä heidän tavoitteissaan sekä myös tuloksien viemisessä KV-markkinoille.”
HSY logo

"Meille on tärkeää olla mukana tekstiilien keräys- ja käsittelyjärjestelmän kehittämisessä sekä tarjoamassa asukkaillemme mahdollisuus saada turhat tekstiilit hyödynnykseen nykyistä paremmin. Tavoitteenamme on nostaa alueemme kotitalouksien kierrätysaste 60%:iin vuoteen 2025 mennessä. Tekstiilikierrätyksen tehostuminen auttaa osaltaan tämän tavoitteen saavuttamisessa."

"Olemme edelläkävijöitä ympäristöhyödyn varmistamisessa ja kiertotalouden palveluinnovaatioiden kehittämisessä. Haluamme kehittää tehokkaita toimintamalleja materiaalivirtojen hallintaan ja siksi olemme mukana Telaketju-hankkeessa. "

”Rauman seudun jätehuoltolaitoksesta lenkin Telaketjuun järjettömän innon lisäksi tekee se, että on hienoa olla mukana luomassa Suomeen näin isoa ja tärkeää asiaa kuin kierrätystekstiilien lajittelu- ja käsittelytoimintaa.”

”Telaketjussa olemme mukana, koska haluamme olla kehittämässä kiertotaloutta Suomessa kuntayhtiöiden yhteistyössä.”

”Haluamme olla mukana vastaamassa kuntalaisten haluun kierrättää tekstiilimateriaalia ja yhteistyöllä muiden toimijoiden kanssa on mahdollisuus luoda Suomeen toimiva tekstiilinkierrätysjärjestelmä.”

”Koska sillä on väliä – Vi gör skillnad”

”Tekstiilinkierrätys on iso mahdollisuus. Panostamme siihen että tulevaisuudessa loppuunkäytetyt tekstiilit voidaan ohjata kiertoon ja uuden tuotteen materiaaliksi, kotimaassa.”

”Lakeuden Etappi on aktiivinen toimija alallaan ja selvittää kaikkia kiertotalouden mahdollisuuksia päästäkseen kierrätystavoitteisiin. Yhtiö haluaa olla mukana edistämässä tekstiilin kierrätystä Suomessa ja siksi mukana myös Telaketju-hankkeessa.”

”Tekstiilijätteen kierrätys kiinnostaa ja meiltä kysytään aiheesta paljon. Haluamme lisätä yhdyskuntajätteen materiaalihyötykäyttöä, ja juuri samalla asialla on myös Telaketju-hanke – siksi olemme mukana!”

”Tavoitteenamme on saavuttaa mahdollisimman korkea kierrätysaste. Etsimme koko ajan mahdollisuuksia kierrättää uusia jätelajeja ja tekstiili olisi yksi potentiaalinen. Telaketju kartoittaa ja testaa näitä mahdollisuuksia ja siksi olemme mukana.”

"Kiertokaari on mukana Telaketju TEM –hankkeessa, koska valtakunnallinen ratkaisu jäännöstekstiilin keräämiseksi ja käsittelemiseksi tarvitsee meitä kaikkia. Lopputuotteen arvo-odotukset ovat sellaiset, että se kattaa keräily- ja kuljetuskulut tuotantolaitokseen. Suuret odotukset siitä, että saadaan toimivat markkinat ja tarpeeksi korkea-arvoisia lopputuotteita korvaamaan nyt neitseellisestä materiaalista tehtyjä asioita."

"Yhteisömme vastuullisena toimijana haluamme olla kehittämässä poistotekstiilien keräystä toiminta-alueellamme. Koemme tekstiilien uusiokäytön ja kierrätyksen tärkeänä osana tulevaisuuden kiertotaloutta ja laaja toimintaverkostomme mahdollistaa kattavan poistotekstiilien keräyksen."

"Mukanaolollamme mahdollistamme sen, että tavallinen ihminen pystyy omalta osaltaan myös harvaanasutulla seudulla toimimaan puhtaamman Suomen ja maailman hyväksi."

"Haluamme olla ajan hermolla tekstiilijätteen kierrätyksen edistämisessä."

"Toimintamme keskeisiä tavoitteita on saada isompi osa materiaaleista kierrätykseen. Tekstiilien materiaalihyötykäyttö on nykytilanteessa haastavaa; suuri osa tekstiileistä päätyy sekajätteen mukana energiahyötykäyttöön. Haluamme olla mukana ratkaisemassa haastetta ja saada tekstiilit oikeasti kiertämään."

"Haluamme olla mukana ratkaisemassa tekstiilien kierrätyshaastetta. Haluamme vähentää käyttökelpoisten materiaalien polttamista ja osaltamme mahdollistaa tekstiilimateriaalien uusiohyötykäyttöä."

"Sammakkokangas Oy on mukana Telaketju-hankkeessa, koska tekstiilijätteen pienet kierrättämismahdollisuudet puhuttavat kuluttajia. Lisäksi EU:ssa on tehty päätös tekstiilijätteen erilliskeräyksestä vuoteen 2025 mennessä. Näistä syistä johtuen Sammakkokangas Oy haluaa olla mukana selvittämässä ja kehittämässä tekstiilikeräyksen ja -kierrätyksen mahdollisuuksia Suomessa."

"Kiertokapulassa edistämme kiertotaloutta vastuullisilla ympäristöteoilla yhdessä kumppaniemme kanssa.
Haluamme olla mukana kehittämässä tekstiilien kierrätystä, mikä osaltaan edistää kiertotaloutta. Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on paras tapa kehittää tekstiilien jatkokäsittelyä."

"Päämissiomme on jätteen määrän vähentäminen, joten olemme luonnollisesti mukana. Tekstiilijäte pitää saada muutettua mahdollisimman nopeasti ongelmasta innovatiivisiksi uusiksi tuotteiksi ja uudeksi jakeeksi materiaalikierrätykseen.”

"Tulevaisuutta on tehokas ja eteenpäin vievä Telaketju -hanke, joka taitaa poistotekstiilien hyödyntämisen raaka-aineena kotimaassa."

"Olemme mukana, koska tekstiilijäte on kierrätettävä jätelaji, kunhan se saadaan erilliskerättyä puhtaana hyödynnettäväksi. Tämä projekti vastaa tähän tarpeeseen, kun selvitetään miten tämä onnistuu taloudellisesti ja järkevästi."

"Tavoitteenamme on edistää jätemateriaalien kierrätystä ja kiertotaloutta. Tekstiilien ympäristövaikutukset ovat merkittävät, ja haluamme olla mukana ratkaisemassa poistotekstiilien hyödyntämiseen liittyviä haasteita. Telaketju-hanke on hieno mahdollisuus edistää yhteistyötä kiertotalouden saralla."

"Haluamme olla mukana ratkaisemassa poistotekstiilien käsittelyä Suomessa, siksi olemme mukana Telaketju-hankkeessa."

”Kanssamme kestävällä tiellä – olemme mukana edistämässä kotimaista tekstiilin kierrätysjärjestelmää.”

"Olemalla mukana Telaketju-hankkeessa mahdollistamme lappilaisten asiakkaidemme kierrätysmahdollisuudet suomalaiseen tekstiilinkierrätysjärjestelmään ja tuemme kiertotaloutta osana puhdasta Lappia."

"Ylä-Savon Jätehuolto on mukana hankkeessa, koska haluamme Suomeen hyvin toimivan ja suomalaisten ylläpitämän keräysverkoston poistotekstiileille. Meille on tärkeää, että kaikki erilliskerätty materiaali kiertää aidosti ja vastuullisesti ja omalta osaltaan tukee haavetta puhtaammasta ja paremmasta Suomesta."

Telaketjun ensimmäisessä vaiheessa mukana olleet yritykset

“Haluamme tuoda kiertotalousosaamista koko organisaation käyttöön, jotta tuotteen kierrätettävyys voitaisiin huomioida jo tuotantovaiheessa. Haluamme yrityksenä kantaa vastuun tuotteen koko elinkaaresta, sillä myymme hygieniatuotteita joiden käyttöikä on rajattu.”
“Telaketju-hankkeessa ollaan tekemässä ja kehittämässä jotain sellaista missä haluamme olla ehdottomasti mukana ensimmäisten joukossa. Lähdimme myös hakemaan verkostoitumista ja lisätietoa.”
“Telaketjussa tehdään sitä samaa, mitä me olemme tehneet vuodesta 2003 eli tekstiilien uusiokäyttöä. Tämä on meille mahdollisuus koota yhteen tällä hetkellä hajanaista tietoa sekä luoda yhteistyöverkostoja.”
“Haluamme tulevaisuudessa edesauttaa teollisen tekstiilinkierrätyksen syntyä Suomeen. Tavoitteen saavuttamiseksi Suomeen on rakennettava tekstiilinkierrätyksen ekosysteemi, ja me haluamme olla tulevaisuudessa ekosysteemin yksi osa kierrättämässä kemiallisesti selluloosakuituja.”
“Haluamme olla mukana luomassa uutta teollisuudenalaa Suomeen.”
“Tekstiilit on potentiaalisin materiaalivirta kotitalouksien yhdyskuntajätteen joukossa, joka voidaan uutena jakeena saada materiaalikierrätykseen. Tekstiilien kierrätyshaasteen ratkaisemiseksi tarvitaan laajaa yhteistyötä, siksi lähdimme rakentamaan Telaketju-verkostoa.”
“Kiertotalouden prosessit ovat meille tuttuja ja meillä on laitetoimittajien kanssa yhteistyötä, jossa tavoittelemme teollista mittakaavaa tulevaisuudessa. Tavoitteena on myös kasvattaa liiketoimintaa.”
“Tavoitteenamme on uuden tuotteen kehitys, sillä tekstiilinkierrätys aiheena resonoi vahvasti muotiteollisuudessa. Primäärituotteenamme oleva puukuitu soveltuu muoti- ja kosmetiikkamarkkinoille. Puukuidun teknologiaplatformia voitaisiin soveltaa myös tekstiileille ja sitä kautta vahvistaa kiertotaloutta.”
“Haluamme olla mukana tekemässä Suomesta poistotekstiilin kierrätyksen kärkimaata, verkostoutua muiden alan yritysten kanssa ja oppia enemmän poistotekstiilin käyttömahdollisuuksista niin omassa, kuin muiden toimijoiden prosesseissa.”
“Haemme verkostoitumista, uutta tietoa tekstiilikierrätyksen saralta sekä haluamme pysyä kehityksen kärjessä.”
“Haluamme olla eturintamassa kehittämässä ja luomassa kotimaista kierrätystekstiilien lajittelun ja mekaanisen käsittelyn toimintaympäristöä.”
“Haluamme löytää hyödyntämiskeinon energiajätteeseen päätyvälle materiaalille. Sekä kasvattaa ja löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Kartoitamme mahdollisuuksia hyödyntää kierrätysmateriaalia omissa tuotteissamme.”
“Mukaan lähdettiin, sillä hankkeen toiminta tukee omaa pesulaliiketoimintaa.”
“Lähdimme tutkimaan kierrätysmateriaalien hyödyntämismahdollisuuksia omissa tuotteissamme.”
“Lähdimme mukaan hankkeeseen koska työvaatesektorilla syntyy paljon poistotekstiiliä ja meille on tärkeää, että kiertotalouden mahdollisuudet kohtaavat asiakkaiden tarpeet. Verkostoituminen hankkeessa avaa maisemaa kiertotalouden tämänhetkisiin ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin.”
“Lähdettiin kehittämään uutta liiketoimintaa.”