Telavaluessa mukana olevat yritykset ja organisaatiot
Metsä Spring on Metsä Groupin innovaatioyhtiö. Metsä Group näyttää biotalouden suuntaa. Tuotteidemme raaka-aine on uusiutuva puu pohjoisen kestävästi hoidetuista metsistä. Liiketoiminnassamme keskitymme metsäteollisuuden kasvualoihin: puunhankintaan ja metsäpalveluihin, puutuotteisiin, selluun ja ensikuitukartonkeihin sekä pehmo- ja tiivispapereihin. Innovaatioyhtiö Metsä Spring investoi osaamista ja varoja kestävää metsäbiotaloutta uudistaviin konsepteihin tavoitteena kartuttaa Metsä Groupin sidosryhmien varallisuutta pitkällä aikavälillä.
Katariina Kemppainen
VP, Group R&D
Katariina.kemppainen@metsagroup.com
0503752212
Kemira on maailman johtava kestäviä kemikaaliratkaisuja runsaasti vettä käyttäville teollisuudenaloille valmistava yhtiö. Kilpailuetumme perustuu asiakkaiden prosessi- ja resurssitehokkuutta sekä laatua parhaiten tukeviin tuotteisiin ja asiantuntemukseen.
Telavaluessa tavoitteemme on löytää mahdollisuuksia tukea tekstiilien kierrätykseen liittyvää liiketoimintaa erilaisilla kemian ratkaisuilla, jotka voivat liittyä esimerkiksi materiaalien valkaisuun, kuidun esi- ja jälkikäsittelyyn, mikrobiologian hallintaan sekä vedenpuhdistukseen.
Satu Ikävalko
Manager R&D Microbiology and Biotechnology
satu.ikavalko@kemira.com
Touchpoint on kotimainen ekologisten työvaatteiden sekä kiertotalouspalveluiden edelläkävijä. Luomme vastuullisempia toimintamalleja yhdessä yhteistyöyritysten ja organisaatioiden kanssa, ja haastamme asiakkaamme sekä kumppanimme omaksumaan kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja.
Touchpoint on mukana Telavalue-hankkeessa tavoitteenaan työvaatteiden kiertotalousmallin kansainvälistäminen. Uskomme, että hankkeeseen osallistuminen tuo meille ymmärrystä mm. kansainvälisistä arvoketjuista sekä liiketoiminta- ja konseptimahdollisuuksista.
Minja Kokkonen
Director of Business Development
minja.kokkonen@touchpoint.fi
+358 50 325 7005
Rester on globaalisti johtava edelläkävijä tekstiilikierrätyksen arvoketjujen rakentamisessa. Rester tarjoaa tekstiilien kierrätysratkaisuja, joilla poistotekstiilit ja tuotannon sivuvirrat voidaan jalostaa uusiokuiduksi ja laadukkaaksi raaka-aineeksi. Prosessin aikana tekstiilit avataan mekaanisesti kuiduiksi. Rester-kierrätyskuitua voidaan käyttää monilla eri aloilla vaihtoehtona neitseelliselle raaka-aineelle.
Telavalue-hankkeessa Rester on mukana, koska haluaa olla osa tutkimushankkeita, joissa varmistetaan raaka-aineen sekä jatkojalosteiden korkean laatutaso sekä innovaatioaste.
Henna Knuutila
Asiakkuus- ja kehitysvastaava
+358 50 547 7266
henna@rester.fi
Pure Waste on suomalainen tekstiilikierrätyksen pioneeri. Valmistamme ja myymme 100-prosenttisesti kierrätysmateriaalista valmistettuja kankaita ja vaatteita. Pure Wasten inspiraation lähteitä ovat pohjoismainen, syvälle iskostunut kierrätyskulttuuri, sekä puhtaat järvet ja metsät – olemmehan kasvaneet ainutlaatuisen, suomalaisen luonnon ympäröiminä.
Me Pure Wastella haluamme muuttaa tekstiiliteollisuutta ekologisempaan suuntaan, joten haastamme itseämme pohtimaan kestävämpiä ratkaisuja niin tuotannon, myynnin kuin logistiikankin päivittäisiin toimintoihin. Kyseenalaistamme tekstiiliteollisuuden normeja ja perinteisiä toimintatapoja – voisiko asiat sittenkin tehdä toisin?
Jukka Pesola, perustajaosakas
jukka@purewaste.com
p. 050 502 1219
Valmet on maailman johtava prosessiteknologian, automaatioratkaisujen ja palvelujen toimittaja ja kehittäjä sellu-, paperi – ja energiateollisuudelle. Automaatiojärjestelmillä ja virtauksensäätöratkaisuillamme palvelemme vielä laajempaa prosessiteollisuuden asiakaskuntaa.
Valmet on mukana Telavaluessa, koska kestävä kehitys on strategiamme ja toimintamme ytimessä. Haluamme edistää kiertotaloutta ja ympäristötehokkuutta koko arvoketjussa, johon sisältyy myös Valmetin teknisten tekstiilien liiketoiminta: huovat, viirat ja suodatinkankaat.
Mika Lahtinen
Director, Research and Development
mika.m.lahtinen@valmet.com
+358504707873
Saimas Spinnery Oy on Puumalaan avautuva edistyksellinen kehräämö, jonka kaikkea toimintaa leimaavat vastuullisuus sekä ympäristö- ja eläinystävällisyys. Kattava tietotaitomme, kokemuksemme kansainvälisestä neulekentästä ja tuorein tekniikka nostavat suomalaisen villalankatuotannon uudelle tasolle. Tavoitteena on, että kuluttaja tietää aina, mistä ja missä puikoilla oleva lanka on syntynyt.
Telavalue-hankkeessa olemme kiinnostuneita oppimaan poistotekstiilien jälleenkäytön mahdollisuuksista ja olla siten mukana ratkaisemassa tekstiilijäteongelmaa. Konekapasiteettimme voi osaltaan palvella tekstiilikierrätyksen toimialaa. Haluamme kehittää uusia vastuullisia ja kestäviä tuotteita markkinoille ja jakaa erityisesti eläinkuitujen tuntemustamme muiden hanketoimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on kokeilla ja tutkituttaa tekstiilijakeen pesemistä myös muuten kuin kemiallisesti.
Pia Söderlund
+358400314783
pia@saimasspinnery.com
Telaketjun toisessa vaiheessa mukana olleet yritykset ja organisaatiot
-sivusto, jonka tarkoitus oli saada ylimääräiset ja käytetyt tekstiilimateriaalit, käsityötarvikkeet yms. liikkeelle kaappien ja varastojen perukoilta. Aijuu mm. luennoi tekstiilien kiertotaloudesta ja toimii joustavasti yhteistyössä monenlaisten organisaatioiden kanssa. Telaketjussa Aijuu on mukana etsimässä tutkittua tietoa, oppimassa ja antamassa oman osaamisensa verkoston käyttöön.”
Telaketjussa olemme mukana jakamistalouden edustajana ja tuomassa verkostoon ja ekosysteemiin mukaan tavallisia kansalaisia, ihmisiä, jotka omalla tekemisellään ja osaamisellaan pidentävät tekstiilien elinkaarta, huoltavat, korjaavat ja tekevät uudeksi.”

"Meille on tärkeää olla mukana tekstiilien keräys- ja käsittelyjärjestelmän kehittämisessä sekä tarjoamassa asukkaillemme mahdollisuus saada turhat tekstiilit hyödynnykseen nykyistä paremmin. Tavoitteenamme on nostaa alueemme kotitalouksien kierrätysaste 60%:iin vuoteen 2025 mennessä. Tekstiilikierrätyksen tehostuminen auttaa osaltaan tämän tavoitteen saavuttamisessa."

"Olemme edelläkävijöitä ympäristöhyödyn varmistamisessa ja kiertotalouden palveluinnovaatioiden kehittämisessä. Haluamme kehittää tehokkaita toimintamalleja materiaalivirtojen hallintaan ja siksi olemme mukana Telaketju-hankkeessa. "

”Rauman seudun jätehuoltolaitoksesta lenkin Telaketjuun järjettömän innon lisäksi tekee se, että on hienoa olla mukana luomassa Suomeen näin isoa ja tärkeää asiaa kuin kierrätystekstiilien lajittelu- ja käsittelytoimintaa.”

”Telaketjussa olemme mukana, koska haluamme olla kehittämässä kiertotaloutta Suomessa kuntayhtiöiden yhteistyössä.”

”Haluamme olla mukana vastaamassa kuntalaisten haluun kierrättää tekstiilimateriaalia ja yhteistyöllä muiden toimijoiden kanssa on mahdollisuus luoda Suomeen toimiva tekstiilinkierrätysjärjestelmä.”

”Koska sillä on väliä – Vi gör skillnad”

”Tekstiilinkierrätys on iso mahdollisuus. Panostamme siihen että tulevaisuudessa loppuunkäytetyt tekstiilit voidaan ohjata kiertoon ja uuden tuotteen materiaaliksi, kotimaassa.”

”Lakeuden Etappi on aktiivinen toimija alallaan ja selvittää kaikkia kiertotalouden mahdollisuuksia päästäkseen kierrätystavoitteisiin. Yhtiö haluaa olla mukana edistämässä tekstiilin kierrätystä Suomessa ja siksi mukana myös Telaketju-hankkeessa.”

”Tekstiilijätteen kierrätys kiinnostaa ja meiltä kysytään aiheesta paljon. Haluamme lisätä yhdyskuntajätteen materiaalihyötykäyttöä, ja juuri samalla asialla on myös Telaketju-hanke – siksi olemme mukana!”

”Tavoitteenamme on saavuttaa mahdollisimman korkea kierrätysaste. Etsimme koko ajan mahdollisuuksia kierrättää uusia jätelajeja ja tekstiili olisi yksi potentiaalinen. Telaketju kartoittaa ja testaa näitä mahdollisuuksia ja siksi olemme mukana.”

"Kiertokaari on mukana Telaketju TEM –hankkeessa, koska valtakunnallinen ratkaisu jäännöstekstiilin keräämiseksi ja käsittelemiseksi tarvitsee meitä kaikkia. Lopputuotteen arvo-odotukset ovat sellaiset, että se kattaa keräily- ja kuljetuskulut tuotantolaitokseen. Suuret odotukset siitä, että saadaan toimivat markkinat ja tarpeeksi korkea-arvoisia lopputuotteita korvaamaan nyt neitseellisestä materiaalista tehtyjä asioita."

"Yhteisömme vastuullisena toimijana haluamme olla kehittämässä poistotekstiilien keräystä toiminta-alueellamme. Koemme tekstiilien uusiokäytön ja kierrätyksen tärkeänä osana tulevaisuuden kiertotaloutta ja laaja toimintaverkostomme mahdollistaa kattavan poistotekstiilien keräyksen."

"Mukanaolollamme mahdollistamme sen, että tavallinen ihminen pystyy omalta osaltaan myös harvaanasutulla seudulla toimimaan puhtaamman Suomen ja maailman hyväksi."

"Haluamme olla ajan hermolla tekstiilijätteen kierrätyksen edistämisessä."

"Toimintamme keskeisiä tavoitteita on saada isompi osa materiaaleista kierrätykseen. Tekstiilien materiaalihyötykäyttö on nykytilanteessa haastavaa; suuri osa tekstiileistä päätyy sekajätteen mukana energiahyötykäyttöön. Haluamme olla mukana ratkaisemassa haastetta ja saada tekstiilit oikeasti kiertämään."

"Haluamme olla mukana ratkaisemassa tekstiilien kierrätyshaastetta. Haluamme vähentää käyttökelpoisten materiaalien polttamista ja osaltamme mahdollistaa tekstiilimateriaalien uusiohyötykäyttöä."

"Sammakkokangas Oy on mukana Telaketju-hankkeessa, koska tekstiilijätteen pienet kierrättämismahdollisuudet puhuttavat kuluttajia. Lisäksi EU:ssa on tehty päätös tekstiilijätteen erilliskeräyksestä vuoteen 2025 mennessä. Näistä syistä johtuen Sammakkokangas Oy haluaa olla mukana selvittämässä ja kehittämässä tekstiilikeräyksen ja -kierrätyksen mahdollisuuksia Suomessa."

"Kiertokapulassa edistämme kiertotaloutta vastuullisilla ympäristöteoilla yhdessä kumppaniemme kanssa.
Haluamme olla mukana kehittämässä tekstiilien kierrätystä, mikä osaltaan edistää kiertotaloutta. Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on paras tapa kehittää tekstiilien jatkokäsittelyä."

"Päämissiomme on jätteen määrän vähentäminen, joten olemme luonnollisesti mukana. Tekstiilijäte pitää saada muutettua mahdollisimman nopeasti ongelmasta innovatiivisiksi uusiksi tuotteiksi ja uudeksi jakeeksi materiaalikierrätykseen.”

"Tulevaisuutta on tehokas ja eteenpäin vievä Telaketju -hanke, joka taitaa poistotekstiilien hyödyntämisen raaka-aineena kotimaassa."

"Olemme mukana, koska tekstiilijäte on kierrätettävä jätelaji, kunhan se saadaan erilliskerättyä puhtaana hyödynnettäväksi. Tämä projekti vastaa tähän tarpeeseen, kun selvitetään miten tämä onnistuu taloudellisesti ja järkevästi."


"Tavoitteenamme on edistää jätemateriaalien kierrätystä ja kiertotaloutta. Tekstiilien ympäristövaikutukset ovat merkittävät, ja haluamme olla mukana ratkaisemassa poistotekstiilien hyödyntämiseen liittyviä haasteita. Telaketju-hanke on hieno mahdollisuus edistää yhteistyötä kiertotalouden saralla."

"Haluamme olla mukana ratkaisemassa poistotekstiilien käsittelyä Suomessa, siksi olemme mukana Telaketju-hankkeessa."

”Kanssamme kestävällä tiellä – olemme mukana edistämässä kotimaista tekstiilin kierrätysjärjestelmää.”

"Olemalla mukana Telaketju-hankkeessa mahdollistamme lappilaisten asiakkaidemme kierrätysmahdollisuudet suomalaiseen tekstiilinkierrätysjärjestelmään ja tuemme kiertotaloutta osana puhdasta Lappia."


"Ylä-Savon Jätehuolto on mukana hankkeessa, koska haluamme Suomeen hyvin toimivan ja suomalaisten ylläpitämän keräysverkoston poistotekstiileille. Meille on tärkeää, että kaikki erilliskerätty materiaali kiertää aidosti ja vastuullisesti ja omalta osaltaan tukee haavetta puhtaammasta ja paremmasta Suomesta."
Telaketjun ensimmäisessä vaiheessa mukana olleet yritykset














