Telavalue-hanke on päättynyt ja raportointi valmistunut

16.12.2024

punainen kärrypoletti, jossa on Telavaluen logo

Telavalue-hanke saatiin onnistuneesti päätökseen heinäkuussa, ja nyt marraskuun lopulla saimme myös raportoinnin Business Finlandille valmiiksi, joten on mukava muistella ja koota hankkeen tavoitteita ja aikaansaannoksia. Päämääränä oli tukea vastuullisen ja kestävän tekstiiliekosysteemin muodostumista mukaan lukien tekstiilien valmistus, käyttö ja kierrot. Tätä varten asetimme seitsemän tavoitetta, jotka olivat:

1. tuottaa tietoa vastuullisesta ja kiertotalouden mukaisesta tekstiilien arvioketjusta. Tähän liittyen kartoitimme yli 500 toimijaa ja arvioimme kiertotalouden mukaisten arvoketjujen vaikutuksia ja niiden mahdollistamaa arvoa asiakkaille. Lisäksi teimme asiakas- ja kuluttajatutkimusta sekä data-mallin kiertotalouden tarpeisiin.

2. testata biopohjaisten ja kierrätyskuitujen käyttöä korkealaatuisten ja pitkäikäisten tekstiilituotteiden valmistuksessa. Määritimme tätä varten teknisiä vaatimuksia ja käyttöiän odotetta erilaisille tekstiilituotteille ja testasimme käsittelyjä kierrätyskuitujen laadun parantamiseksi sekä kehruukokeita käyttäen erilaisia biopohjaisia- ja kierrätyskuituja sekä niiden seoksia.

3. tuottaa osaamista uusien kiertotalouden mukaisten liiketoimintamallien käyttöönottamiseksi yrityksissä. Tätä varten kartoitimme liiketoimintamalleja ja määritimme niiden periaatteita, taloudellisuutta ja tiedon käsittelyn tarpeita. Lisäksi pohdimme, kuinka liiketoimintamallit tulee huomioida tuotesuunnittelussa ja kuinka kuluttajat asennoituvat uusiin malleihin.

4. varmistaa materiaalien arvon ja laadun säilyttävän talteenotto. Tähän liittyen kuvasimme mallin poistotekstiilien vastuulliseen hyödyntämiseen ja teimme teknologiakartoituksen tunnistuksen ja lajittelun teknologioista. Lisäksi tutkimme mekaanisesti avatun kuidun laatua ja laadun parantamista muun muassa puhdistuksen ja kemikaalien poistokäsittelyiden avulla.

5. edistää korkealaatuista kuiduista kuiduiksi kierrätystä. Teimme teknologiaselvityksen suljetun kierron teknologioista ja keskityimme prosessikehityksessä ja testauksessa selluloosapitoisten kuitujen kemiallisen kierrätykseen. Demonstroimme myös kuitumekaanista kierrätystä erilaisissa materiaali- ja tuotedemoissa.

6. panostaa korkeaan laatuun myös kierrätettäessä tekstiiliä muihin kohteisiin niiden poistotekstiilijakeiden osalta, joiden kierrätys takaisin tekstiilien raaka-aineeksi ei ole järkevää nykyisillä teknologioilla. Teimme teknologiaselvityksen avoimen kierron teknologioista ja keskityimme prosessikehityksessä ja testauksessa komposiittien valmistamiseen termomekaanisella menetelmällä. Demotuotteina valmistimme kärrypolettina toimivia avaimenperiä erilaisista tekstiilijakeista.

7. parantaa Telavalue-konsortion ja suomalaisen tekstiiliteollisuuden liiketoiminta- ja vientimahdollisuuksia verkostoitumisen ja yhteistyön avulla. Yhteishanke tuotti runsaasti julkista tietoa tekstiilien kiertotaloudesta teollisuuden tarpeisiin. Verkostoiduimme kansainvälisestä muun muassa Science & Technology Board -yhteistyön, tutkijavaihtojen ja -vierailuiden sekä webinaarien avulla.

Hankkeen tulokset on koottu englanninkieliseen loppuraporttiin, josta löytyvät linkit muihin, yksityiskohtaisempiin tulosesityksiin. Suomenkielinen yhteenveto löytyy Telaketjun nettisivuilta ThingLinkin muodossa.

Telaketju-yhteistyö on jatkunut Suomessa jo kohta kymmenen vuotta. Tutkimus- ja kehitystyö jatkuu muun muassa EU-tExtended-, EU-PESCO-UP- ja Baltic2Hand-hankkeissa.