Virtuaalimatka demojen ihmeelliseen maailmaan

12.04.2021

Prosessivaiheet poistotekstiilistä kierrätyskuiduksi ja takaisin langaksi ja kankaaksi Espanjassa, uusiksi tuotteiksi Suomessa

Osana Telaketju 2 BF -hanketta oli tarkoitus tehdä opintomatka Espanjaan. Opintomatkan tavoitteena oli päästä näkemään ja oppimaan, kuinka hankkeessa kerätyt, lajitellut ja esikäsitellyt tekstiilijakeet avattaisiin mekaanisesti kierrätyskuiduksi ja sieltä takaisin langaksi ja kankaaksi.

COVID19 laittoi kuitenkin omat näppinsä peliin ja matkustuskielto eväsi innokkaalta opintomatkaryhmältä avauksen seurannan ja analysoinnin koeajojen aikana. Jouduimme tyytymään virtuaaliseen opintomatkaan: näytteet kulkivat Suomen ja Espanjan välillä ja analysointi tehtiin virtuaalitapaamisissa internetin välityksellä aina kun Espanjassa yhteistyökumppanit pääsivät töihin laitoksilleen.

Poistotekstiilejä kerättiin avattavaksi yhteensä kymmenen erää (yhteensä yli 10 000 kg). Kerätyt erät olivat eri tavoin lajiteltuja puuvilla-, polyesteri-, polycotton- ja polyamidimateriaaleja. Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) keräämiä materiaaleja lukuun ottamatta materiaalien koostumus oli tiedossa, koska ne olivat Telaketju-verkoston yritysten työvaatekierrosta poistettuja materiaaleja, reklamaatiotuotteita tai valmistuksessa tullutta leikkuuylijäämää.

LSJH:n materiaalit olivat kuluttajilta kerättyjä poistotekstiilejä, ja ne lajiteltiin neljään erilaiseen tekstiilijakeeseen:

  1. puuvilla ammattilaisen käsin tunnistamana
  2. puuvilla NIR-teknologiaan perustuvalla koneellisella tunnistuksella
  3. puuvilla NIR-teknologiaan perustuvalla koneellisella tunnistuksella, vain vaaleat värit
  4. eri materiaaliseokset neulos, lajitteluperusteena oli struktuuri

Matkaan lähti myös Noshin, Pure Waste Textilesin, Image Wearin, Mirkan, Lindströmin ja Touchpointin tekstiilierät. Yritysten demoista kuullaan vielä myöhemmin kevään ja kesän aikana enemmän.

Tekstiilijätettä lajitellaan
Keräys ja lajittelu LSJH:lla. Kuvat: LSJH

Kaikki materiaalit kerättiin keskitetysti LSJH:n varastoon, missä niistä poistettiin kovat osat ennen Espanjaan lähettämistä. Koviksi osiksi luettiin kaikki napit, vetoketjut, isot printit, kuminauhat ja resorit sekä työvaatteissa myös monenlaiset seurantatunnisteet. Nämä kaikki oli poistettava ennen avauslinjalle menoa, jotta materiaali avautuisi paremmin eikä laitteisto menisi rikki.

Osa materiaaleista tunnistettiin NIR-teknologialla. Kovien osien poistossa ja tunnistuksessa LSJH:ta avustivat innokkaat ja ahkerat Turku AMK:n opiskelijat.

Leikkurilla poistetaan esimerkiksi napit ja vetoketjut vaatteista
Kovien osien poisto ennen materiaalien lähettämistä avattavaksi Espanjaan. Kuvat: LSJH.
Esimerkkejä avaukseen lähetetyistä tekstiilijakeista ja niistä avatuista kuiduista. Kuvat: LSJH.

Tekstiilijakeiden avauksen jälkeen päätettiin, minkä erien kanssa koitettiin langankehruuta. Valittujen erien langoissa pystyttiin hyödyntämään 70 % avattujen tekstiilien kuituja, minkä lisäksi kehrätyt langat sisälsivät 30 % kierrätettyä polyesteriä. Avauksessa kuidut lyhenivät, jolloin lopullisen langan lujuus kehrättäessä olisi ollut alkuperäistä heikompi. Lisäämällä kierrätyspolyesteriä saatiin kehrättävän langan lujuutta ja laatua parannettua.

Langoista valmistettiin kankaita. Kankaita kudottaessa Suomen poistotekstiiliestä valmistettuja kierrätyslankoja pystyttiin käyttämään kuteina. Kankaan laadun parantamiseksi loimena kuitenkin käytettiin Espanjan yhteistyökumppanin omia kierrätyslankoja, jotka olivat puuvillapolyesteri- tai puuvillalankaa.

Kierrätyslangoista valmistettujen kankaiden kudoksena käytettiin toimikasta ja palttinaa. Toimikkaasta valmistetut kankaat olivat hyvin laskeutuvia ja pehmeitä. Yhdelle kankaalle tehdyn hankaustestin perusteella materiaali oli hankausta hyvin kestävää eikä nyppyyntymistä juuri esiintynyt. Palttinasidoksella puolestaan saatiin aikaan napakka ja tiivis kangas.

Esimerkkejä kuluttajapoistotekstiileistä valmistetuista kierrätyslangoista ja -kankaista (reunoilla toimikkaat ja keskellä palttina). Kuva: Eetta Saarimäki, VTT.

Kaiken kaikkiaan demo oli hyvin onnistunut, vaikka tekemistä ei pystytty missään prosessin vaiheessa näkemään tai ohjaamaan paikan päällä. Yhteydenpitoon ja oppien saamiseksi Suomeen meni toki paljon enemmän aikaa näin virtuaalisesti. Opintomatkan voi tarvittaessa kuitenkin oikein hyvin järjestää myös virtuaalisesti – vaikka Espanjan aurinko jäikin nyt näkemättä.

Demolla pystyttiin osoittamaan, että käytöstä poistettuja tekstiilimateriaaleja on mahdollista palauttaa takaisin uusiksi kankaiksi ja tekstiilituotteiksi. Tämän demon ja muun Telaketjun kehitystyön tuloksena monella yrityksellä on enemmän ymmärrystä poistotekstiilin hyödyntämismahdollisuuksista. LSJH ja Rester saivat myös arvokasta tietoa avaamisen haasteita ja hienouksista omia avauslinjastojaan varten, jossa käytöstä poistettuja tekstiilejä tullaan kesällä 2021 avaamaan kierrätyskuiduiksi jatkojalostusta ja tutkimusta varten.

Harmaat patalaput ja -kintaat
Demokankaasta valmistettuja patalappuja ja -kintaita. Kuva: Eetta Saarimäki, VTT.

 

Teksti:

Eetta Saarimäki, VTT
Sini Ilmonen, LSJH