Kuluttajien pois heittämät tekstiilit päätyivät vaatteiksi

03.10.2019

Telaketju-verkostossa mukana oleva teollisuuden leikkuujätteen hyödyntämiseen erikoistunut Pure Waste julkaisee Post Waste -vaatemalliston. Post Waste on Suomen ensimmäinen vaatemallisto, jonka valmistuksessa on käytetty loppuun käytettyjä ja pois heitettyjä tekstiilejä.

Post Waste -malliston kankaasta 20 prosenttia on kuluttajapoistotekstiilejä, 40 prosenttia tekstiiliteollisuuden ylijäämänä syntynyttä leikkuujätettä ja 40 prosenttia PET-pulloista kierrätettyä polyesteria. Ensimmäisen tuotantoerän kuluttajapoistotekstiilit ovat peräisin Euroopasta ja ne on käsitelty sekä valmistettu Intiassa. Pure Wasten tavoite on tuoda vastaava keräys- ja valmistusinfrastruktuuri jatkossa myös Suomeen.

“Tavoitteemme on, että kuluttajilta kerätty tekstiilijäte käsitellään ja hyödynnetään siellä, missä se on syntynyt. Olemme vakuuttuneita siitä, että Suomesta löytyy tulevaisuudessa osaamista tämänkaltaiselle tuotannolle”, sanoo Pure Wasten tuotekehityksestä vastaava perustajaosakas Jukka Pesola Pure Wasten tiedotteessa.

Pure Wasten sininen paita, jossa lukee 2700 water saved.Pure Waste. Kuva: Miikka Pirinen / Pure Waste

Pure Wasten pitkän aikavälin tavoite on tulevaisuus, jossa käytetyt tekstiilit eivät päädy jätteeksi kaatopaikoille, vaan ne kerätään ja kierrätetään materiaaleiksi uusiin tuotteisiin.

“Post Waste -mallistolla näytämme, että kuluttajapoistotekstiilien hyödyntäminen on mahdollista kaupallisessa vaatetuotannossa jo nyt”, kertoo Pure Wasten perustajaosakas Hannes Bengs Pure Wasten tiedotteessa.

“Tekstiiliteollisuudessa on odotettavissa murros, joka tarkoittaa koko valmistusprosessin kääntymistä päälaelleen. Esimerkiksi vaatteiden väri voi määräytyä tulevaisuudessa kerätyn tekstiilijätteen perusteella, ei muotivirtausten mukaan. Tämä vaatii täydellistä muutosta niin tekstiiliteollisuuden kuin kuluttajien perspektiivistä”, Pesola sanoo.

Nainen seisoo keskellä pyykinarua, jossa roikkuu sinisiä vaatteita.
Pure Waste. Kuva: Miikka Pirinen / Pure Waste

Pure Wasten tuotanto ei elä muotivirtausten mukana, vaan se suunnitellaan kestämään aikaa. Post Waste -malliston vaatekappaleet ovat samat kuin Pure Wasten pysyvässä mallistossa, mutta ne on valmistettu kuluttajapoistotekstiilejä sisältävästä kankaasta. Mallisto sisältää aikuisten t-paidan, collegepaidan, kauluspaidan sekä kangaskassin.

“Tässäkään mallistossa ei ole kyse yksittäisistä vaatekappaleista, vaan aiempaa kestävämmästä valmistusmateriaalista ja suhtautumistavasta. Vaatteemme eivät ole kertakäyttöisiä, vaan niiden tekstiilit voi kierrättää ja käyttää uudelleen”, Bengs kertoo.

Post Waste -malliston tuotteet ovat saatavilla Pure Wasten kivijalkamyymälässä ja verkkokaupassa. Malliston kangasta tarjotaan jatkossa materiaalivaihtoehtona myös yritysasiakkaiden tilaustuotteisiin.