Tekstiilien kestävä valmistus
Miten vaatteista tehdään laadukkaita ja kestäviä? Mihin suuntaan tekstiiliteollisuus on menossa? Telaketjun Nyt puhutaan tekstiileistä! -blogisarjan kolmannessa osassa keskustellaan tekstiilituotteiden kestävästä ja laadukkaasta valmistuksesta ja tekstiiliteollisuuden kehityksestä kotimaisen neuleyritys Kainon toimitusjohtaja Niina Sinisalon kanssa.
Kuka olet ja mitä teet?
Olen Niina Sinisalo, suunnittelija, omistaja ja yrittäjä yrityksessä Kainotar Oy, jonka Kaino-tuotemerkin neulevaatemalliston koko tuotanto suunnittelusta neulomiseen ja ompeluun ja lopulta myyntiin tapahtuu meillä täällä Köyliön Kepolan kylässä.
Miten tekstiilituotteiden valmistusprosessi yleensä etenee?
Aluksi tuotteet tietysti suunnitellaan ja tehdään kaavat ja ohjelma siitä, minkälaista neulosta aiotaan neuloa. Meillä on neljä isoa tasoneulekonetta, jotka neulovat materiaalit. Valmis neulos on aina 1,50 metriä leveää, normaali kangasleveys siis, ja koneesta saadaan materiaalia juuri tarvittava pituus. Valmis neulosmateriaali höyrytetään kuumahöyrypöydällä, jolloin se kutistuu valmiiksi eikä enää muokkaudu asiakkaalla ensimmäisessä pesussa juurikaan. Höyrytyksen jälkeen materiaali leikataan kaavojen mukaan, ommellaan tuote, viimeistellään se, hinnoitellaan ja myydään.
Miten tuotteen valmistuksella ja suunnittelulla voidaan vaikuttaa kestävyyteen?
Testaamme materiaaleja jatkuvasti selvittääksemme, minkälaiset materiaaliyhdistelmät ja sidokset olisivat mahdollisimman hyviä, toimivia ja kestäviä juuri siinä tuotteessa, johon niitä suunnitellaan käytettävän. Tämä on yksi lähtökohta sille, että tuote yleensäkään päätyy mallistoon – joskus on jokin tuote vedetty pois mallistosta tai sitä ei ole otettu enää seuraavaan juuri siksi, että laatu ja toimivuus ei olekaan vastannut toiveitamme.
Tuotekehittelyyn kuuluvat myös pesukokeilut ja neuloksen, sidoksen ja lankojen yhteentoimivuuden testaukset. Myös ompelussa saumojen on kestettävä ja joustettava, eivätkä ne saa napsahdella poikki käytössä. Näitä asioita mietimme ja kehitämme päivittäin.
Teksti jatkuu videon jälkeen
Miten valmistuksessa voidaan ottaa huomioon tuotteen kierrätettävyys?
Me käytämme Kainossa puhtaita luonnonkuituja, joita pystyy hyvin kierrättämään eteenpäin. Koska materiaalit ovat kestäviä ja hyviä, tuotteen voi kierrättää vaatteena seuraaville käyttäjille, mutta puhtaat luonnonkuidut hyväksytään helposti jatkokäsittelyyn myös materiaalina.
Miten Kainon toiminnassa otetaan huomioon valmistustapojen kestävyys?
Kaikessa tuotannossamme kestävyys on lähtökohtana: jo tuotteiden kaavoituksessa pyritään siihen, että leikkuujätettä syntyy mahdollisimman vähän, ja kierrätämme kaiken leikkauksessa ja saumauksessa syntyvän jätteen. Jokin malli saatetaan jopa hylätä sen takia, että siinä materiaalihävikki olisi liian suuri ja lankaa kuluisi liikaa; näitä mietitään aina tarkkaan.
Se vähäinen hukkamateriaali, jota emme pysty hyödyntämään omiin pientuotteisiimme tai lahjoittamaan tai myymään eteenpäin, kierrätetään Dafecor Oy:lle, joka valmistaa puhtaista luonnonkuiduista kierrätyshuopaa. Sitä käytetään muun muassa imeytysmattoina autokorjaamoilla ja kasvualustamattoina kasvihuoneviljelyssä. Lisäksi esimerkiksi Taito-myymälät myyvät tätä silpustamme tehtyä huopaa, josta heidän kursseillaan valmistetaan vaikkapa pannunalusia, kasseja tai mitä vain huovasta keksiikin askarrella.
Kaikki pakkausmateriaalimmekin on kierrätettyä tai kierrätettävää, joten jätettä meillä ei juurikaan synny.
Miten kuluttaja voi tunnistaa laadukkaasti valmistetun tuotteen?
Viimeistelystä! Kannattaa tarkistaa saumat ja saumauksen laatu, ja että esimerkiksi pääntiet eivät repsota tai hapsota. Pesuohje- ja materiaalilappuunkin on aina hyvä kurkata, koska materiaali kertoo paljon. Laadukkaat luonnonkuidut, kuten kampapuuvillan ja merinovillan ja niiden sekoitukset, oppii kyllä helposti erottamaan keinokuiduista myös sillä, miltä ne tuntuvat sormissa materiaalia koskettaessa. Merkintä ”Made in Finland” ja Avainlippu-merkki kertovat myös laadusta.
Minkä yhden asian tekstiilituotteiden valmistuksesta toivoisit kuluttajan muistavan tuotteita hankkiessaan?
Sen, että kurkkaisi lapuista nimenomaan valmistusmaan ja -materiaalin ja välttäisi ostamasta halvalla tehtyjä tuotteita, joiden valmistusmaissa tietää tuotantoprosessien ja työntekijöiden olojen olevan kyseenalaisia. Lisäksi kannattaa vältellä muovimateriaaleja, jotka saattavat sisältää jopa myrkyllisiä aineita. Ne oppii kyllä tunnistamaan aika nopeasti.
Näihin siis toivon kaikkien kiinnittävän huomiota: valmistusmaahan ja materiaaliin. Pelkkä hinta ei saisi olla peruste tuotteen valinnalle.
Mikä kehityskulku tekstiiliteollisuudessa huolettaa sinua tällä hetkellä?
Mielestäni tekstiiliteollisuudessa on jo vähän herätty kestävään kehitykseen ja ollaan menossa parempaan päin. Tietysti koska itse olen näiden asioiden kanssa niin paljon tekemisissä, minulla voi olla käsitys, että asiat ovat todellista paremmalla tolalla, ja ehkä massakulutus onkin vielä aika voimissaan.
Kestävyyden eteen on kuitenkin tehty paljon työtä ja kampanjoidaan jatkuvasti, ja koko ajan kasvava joukko erityisesti nuorempia kuluttajia onkin jo alkanut tiedostaa omien valintojensa vaikutukset.
Teksti: Ilona Engblom, Marketta Virta
Teksti on osa Nyt puhutaan tekstiileistä! -blogisarjaa, jossa otetaan suurennuslasi käteen ja syvennytään tekstiileihin.