Liity vaatevallankumoukseen ja ole osana muutosta!

22.04.2022

Vuoden 2013 huhtikuussa tapahtui historian neljänneksi suurin teollisuuskatastrofi. Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa sijainnut Rana Plaza -rakennus, jossa valmistettiin vaatteita useille länsimaalaisille vaatebrändeille, romahti. Tuhoisa tehdasonnettomuus aiheutti 1100 ihmisen kuoleman ja 2500 loukkaantumisen. Katastrofi herätteli ihmisiä vaateteollisuuden ongelmakohdista, ja näin sai alkunsa Vaatevallankumous.

Vaatevallankumous-viikkoa vietetään joka vuosi tehdasonnettomuuden vuosipäivänä 24. huhtikuuta ja sitä ympäröivällä viikolla. Nyt jo kahdeksannetta vuotta vietettävän viikon teemana on MONEY, FASHION, POWER. Sillä pyritään nostamaan esille vaateteollisuudessa jo pitkään vallinneita ongelmia eli työvoiman ja luonnon hyväksikäyttöä. Vaatteita valmistetaan entistä nopeammalla tahdilla, mutta työntekijöille ei edelleenkään makseta elämiseen riittävää palkkaa. Ylikuluttamiseen manipuloidut mielemme ovat luoneet vaateteollisuudesta miljardibisneksen, jonka voitot valuvat vain harvoille. Vaatetehtaiden työntekijät globaalissa etelässä kärsivät myös ilmastonmuutoksen vaikutuksista, joita tekstiiliteollisuus on toiseksi saastuttavimpana teollisuudenalana osaltaan aiheuttamassa.

Vaatevallankumouksen tavoitteena on, että vaatebrändit asettavat ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin talouskasvun edelle. Tällä hetkellä maksamme vaatteistamme aivan liian vähän suhteessa siihen, millaiset niiden sosiaaliset ja ympäristölliset vaikutukset ovat. Vaikka päävastuu näiden epäkohtien muuttamisesta on yrityksillä ja lainsäädännöllä, voi kuluttaja tehdä silti oman osuutensa. Tutkimusten mukaan tekstiiliteollisuuden päästöt pienenisivät 40 %:lla, mikäli ihmiset käyttäisivät omistamiaan vaatteitaan kaksi kertaa pidempään.

Erivärisiä vaatteita pinossa
Kuva: Salla Piirainen

Clothing swap eli vaatteidenvaihtotapahtuma

Osallistuimme Kiertotalous 2.0 projektioppimisympäristön opiskelijoiden kanssa Vaatevallankumous-viikkoon järjestämällä clothing swap –tapahtuman. Clothing swap perustuu siihen, että jokainen voi tuoda itselleen syystä tai toisesta käyttämättömiksi
jääneitä vaatteita ja tehdä löytöjä muiden jättämistä vaatteista – ilmaiseksi. Tällä tavoin edistetään vaatteiden mahdollisimman pitkää elinikää sen sijaan, että vaatteet pyörisivät kaapin perällä tai pahimmassa tapauksessa päätyisivät jätteeksi.

Erivärisiä vaatteita pöydällä. Niasen käsi koskettaa sinisiä farkkuja.
Kuva: Salla Piirainen

Aluksi jännitimme kanssaopiskelijoiden kanssa sitä, saapuuko paikalle ihmisiä, sillä pandemia-aika ihmiskatoineen on vielä tuoreessa muistissa. Onneksemme tapahtuman viestintä oli tavoittanut ihmisiä, jopa oppilaitoksemme ulkopuolelta, ja pöydät notkuivat vaatteita jo ennen tapahtuman virallista alkamista. Oli hieno nähdä ja kuulla, miten ilahtuneita ihmiset olivat siitä, että olimme järjestäneet kyseisen tapahtuman. Eräs kertoi valmistavansa meiltä löytämistään farkuista sohvaan uudet päälliset, ja toinen oli huojentunut, että satuimme järjestämään vaatteidenvaihto-tapahtuman juuri sinä päivänä, kun hänen housunsa olivat repeytyneet kesken päivän. Vaatteet vaihtoivat tiuhaan omistajaa, ja lopulta jäljelle jääneet vaatteet veimme Lounais-Suomen Jätehuollon poistotekstiilikeräykseen. Tapahtumassa oli mahdollista osallistua myös vaateteollisuuteen liittyvään visaan, josta palkintona oli Reilun kaupan haalarimerkki.

Mitä voin tehdä ollakseni osa Vaatevallankumousta?

Jokainen voi tahollaan luoda yrityksiin painetta, esimerkiksi postaamalla sosiaaliseen mediaan kuvan itsestään lempivaatteessaan ja tägäämällä sen valmistajan saatesanoilla #whomademyclothes ? Valitettavan usein vaatemerkkien arvoketjut ovat niin pitkiä, ettei niiden valmistuttajat ole itsekään tietoisia siitä, kuka heidän vaatteensa on todellisuudessa tehnyt. Vaatimalla yrityksiä läpinäkyvyyteen ja vastuullisuuteen edesautetaan kestävän muotiteollisuuden rakentumista.

Omassa arjessaan voi omaa vallankumouksellisuuttaan osoittaa pitämällä meteliä pikamuodin ongelmallisuudesta ja kuluttamalla vaatteensa puhki.

Muista, että ekologisin vaate on se, joka löytyy jo vaatekaapistasi.

Nainen pitää edessään liilaa paperia, jossa lukee Who made my clothes
Kuva: Salla Piirainen

Salla Piirainen
Medianomiopiskelija, Turun ammattikorkeakoulu

Lähteet:

Fashion Revolution
STJM: Vaatevallankumous-viikkoa vietetään 20.–26.4.2020
Clean Clothes
Kuluttajaliitto
LAB: Vaateteollisuuden kasvihuonepäästöistä yli 40 prosenttia olisi ratkaistavissa kuluttajien valinnoilla