Poistotekstiilin keräilystä Raumalla

16.12.2019

Teksti: Mika Laine, Rauman seudun jätehuoltolaitos 

No onkos tullut joulu? Ehei, vaan jälleen on uusi poistotekstiilikuorma kierrätyspisteiltä saapunut Hevossuon jäteasemalle esilajitteluun.

Näinä kahtena ja puolena vuotena, kun Raumalla on poistotekstiilin keräystä harrastettu ja opeteltu tämän ”lajin” syvintä olemusta, on matkan varrelle mahtunut yhtä sun toista. Jo keräilyn alkaessa pähkäiltiin, miten käyttämättömiä syväkeräysastioita saisi lukkoon niin, ettei niitä voisi käyttää ennen poistotekstiilikeräyksen varsinaista alkamista. Noh, onneksi vanha pultti ja mutteri -viritelmä on toimiva ratkaisu, sillä eihän kuluttajalla aina ole jakoavainta matkassa, jotta saisi tunkea jätteitään vielä käyttöä odottavaan astiaan. Eihän?

Joululta jokainen jäteasemalle saapunut kuorma on vähintään tuntunut, sillä koskaan ei tiedä, mitä kaikkea kuorman seassa on. Aina lajittelu ei ole mennyt putkeen, mutta pidettäköön tätä vaikka uuden asian oppimisjaksona. Ei vedetä hernettä nenään, vaikka joukossa olisi vähän vanhaksi mennyttä ruokaa, sekajätettä, rakennusjätettä, haravoita, lapioita, lastenrattaita tai purjeita…. Lista on loputon, mutta kyllä se siitä ajan kanssa. Niin uskon.

Saimme kuitenkin viime vuonna kokoon 13 468 kg tekstiiliä, joka on matkannut kohti uutta elämää toisenlaisena tekstiilin muotona. Uskon, että saamme tekstiiliä jatkossa paremmin talteen, sillä tämän vuoden aikana keräyksessä ja esilajittelussa on tapahtunut muutoksia. Poistotekstiilin kosteuden hallinta koko ketjussa on myös osoittautunut tärkeäksi tekijäksi alkaen siitä pisteestä, kun kuluttuja tuo tekstiilin keräysastiaan ja päättyen siihen pisteeseen, kun meiltä lastataan tekstiilikuorma kohti Turun poistotekstiilihallia.


Telaketjun blogissa julkaistaan verkostoon kuuluvien yritysten ja organisaatioiden ajatuksia tekstiilien kiertotaloudesta ja työstä sen edistämiseksi.