Sertifikaatit mahdollistavat luotettavan viestinnän kierrätysmateriaalien käytöstä

17.12.2020

Miten voidaan todentaa, onko tuotteessa käytetty kierrätettyä materiaalia?

Materiaalitutkimukseen perustuvaa keinoa tunnistaa kierrätetty materiaali ei ole. Kierrätetyn materiaalin käytön verifiointi perustuu toimitusketjun hallintaan ja materiaalivirtojen tuntemukseen. Miten tämä voidaan viestiä luotettavasti toimitusketjun muille toimijoille ja kuluttajille? Yksi mahdollisuus on riippumattoman osapuolen tekemä sertifiointi, jonka avulla kierrätysmateriaalin käyttö validoidaan.

Sertifiointi tarjoaa tavan todentaa kierrätetyn materiaalin käyttö toimitusketjun alussa ja jäljittää kierrätetyn materiaalin polku lopputuotteeseen. Sertifiointi antaa toimijalle ja tuotteelle uskottavan äänen, jolla varmistetaan, että väitteet ovat päteviä ja riippumattoman osapuolen tarkastamia. Kansainvälisesti tunnustettu sertifiointi auttaa parantamaan toimialojen yhdenmukaistamista ja antaa toimijoille mahdollisuuden edetä nopeammin kohti kierrätystavoitteiden saavuttamista. Kierrätetyn materiaalin käytön verifiointi lisää yrityksen materiaalivirtojen hallinnan uskottavuutta. Sitä voidaan hyödyntää yrityskuvan viestinnässä ja sen avulla voidaan vastata kuluttajien vaatimuksiin.

Millaisia kierrätysmateriaalin verifiointiin soveltuvia sertifikaatteja on?

Telaketju-hankkeessa selvitettiin, millaisia sertifikaatteja ja merkkejä kierrätysmateriaalisisällön verifioimiseen on olemassa ja kuka näitä myöntää. On olemassa sertifikaatteja, joiden avulla verifioidaan ainoastaan kierrätysmateriaalisisältö. Osa sertifikaateista on laajempia ja kierrätysmateriaalin käytön lisäksi sertifikaatin kriteereihin voi liittyä ympäristö- tai sosiaalisia vaateita. Osassa sertifikaateista on myös pystyttävä todentamaan tuotteen kierrätettävyys. On myös olemassa erilaisia tekstiilien kiertoihin liittyvä merkkejä, joiden avulla todennetaan esimerkiksi uudelleenkäyttöä ja uudelleenvalmistusta. Ja löytyypä myös merkki muovijätteen käytöstä kankaassa.

Lue koko selvitys klikkaamalla tästä (pdf).

Voit myös katsoa webinaarin sertifikaateista klikkaamalla tästä.

Taina Kamppuri
VTT