Tekstiilien huolto

09.08.2018

NPT osa4.

Miten tekstiilejä huolletaan oikein? Mikä on helppohoitoisin materiaali? Telaketjun Nyt puhutaan tekstiileistä! -blogisarjan neljännessä osassa haastattelussa Marttaliiton Katariina Juurikkala.

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Katariina Juurikkala, koordinoin Marttaliitossa Lapsiperheiden arjen tukeminen -toimintaa.

Mitkä toimenpiteet muodostavat tekstiilien huollon “ABC:n”?

Osta harkiten, korjaa ja kierrätä. Tekstiilien huollossa kannattaa noudattaa valmistajan antamia pesu- ja hoito-ohjeita, pestä vain tarpeen mukaan ja korjata itse tai ompelijalla. Jos tekstiilejä ei itse enää tarvitse, ne kannattaa laittaa kiertoon.

Teksti jatkuu videon jälkeen

Miten tekstiilien oikea huolto vaikuttaa niiden käyttöikään?

Tekstiilien huolto vaikuttaa paljon. Esimerkiksi peseminen kuluttaa vaatteita, ja siksi on hyvä välttää turhia pesuja. Usein pelkkä tuulettaminen pesun sijaan riittää. Kun annostelee pesuainetta oikein ja poistaa tahrat paikallisesti heti niiden synnyttyä, pääsee jo pitkälle. Huoltamalla ja esimerkiksi paikkaamalla vaatteita voi pidentää vaatteiden käyttöikää helposti.

Miten erilaiset tekstiilimateriaalit vaikuttavat niiden huoltoon?

Erilaisille tekstiilimateriaaleille on omat hoito-ohjeensa, joita tulisi noudattaa. Materiaaleista kannattaa opetella ns. perustiedot, jotta osaa myös jo ostovaiheessa tehdä käytännöllisiä ratkaisuja. Luonnonkuidut ovat hengittäviä, tekokuidut taas kestävät kulutusta. Toisaalta taas esimerkiksi akryyli nyppyyntyy herkästi. Huollon tarvekin määräytyy usein materiaalin pohjalta. Esimerkiksi villasukat saattavat kulua nopeastikin pohjastaan ja vaativat parsimista, mutta ovat lämpöominaisuuksiltaan silti vertaansa vailla. Villavaate pitää tuulettamisesta ja raikastuu ja siliää ihan vain ulkoilmassa. Vesipesussa se tulee pestä matalissa lämpötiloissa ilman valkaisuainetta.

Osta harkiten, korjaa ja kierrätä. Tekstiilien huollossa kannattaa noudattaa valmistajan antamia pesu- ja hoito-ohjeita, pestä vain tarpeen mukaan ja korjata itse tai ompelijalla.

Mikä on helppohoitoisin materiaali?

Helppohoitoisuus syntyy monesta tekijästä ja liittyy tietenkin myös käyttötarkoitukseen. Luonnonkuiduilla ja tekokuiduilla on molemmilla omat ominaisuutensa. Käytännöllinen vaate kestää vesipesun eikä rypisty. Sileäpintaiset ja pölyämättömät materiaalit ovat hyviä kotona.

Minkälaista apua kuluttaja voi saada Martoilta tekstiilien oikeaan huoltoon? Minkälaista osaamista Martoissa on tekstiileihin liittyen?

Marttojen nettisivuille on koottu paljon tietoa tekstiilien huollosta ja pyykinpesusta. Siellä on myös esimerkiksi paljon tahranpoistovinkkejä.

Minkä yhden asian tekstiilituotteiden hoidossa toivoisit kuluttajan muistavan?

Toivoisin, että jo tuotetta ostettaessa kurkattaisiin hoito-ohjelappuun ja tutkittaisiin materiaalia käyttötarkoitusta silmällä pitäen.

Mikä kehityskulku tekstiiliteollisuudessa huolettaa sinua tällä hetkellä?

Vaikka tekstiiliteollisuuden ongelmakohdista puhutaan paljon ja kuluttajat ovat jo hyvinkin valveutuneita, on meillä vielä tekemistä. Ostamme monessa kohtaa yli omien tarpeidemme. Kilpailu alalla on kovaa, tuottajat pyristelevät pitääkseen hinnat alhaisina ja tekstiilinvalmistajat siirtävät tuotantoja matalapalkkamaihin, joissa työolosuhteet ja palkat ovat huonot ja ympäristölainsäädäntö puutteellista.


Teksti on osa Nyt puhutaan tekstiileistä! -blogisarjaa, jossa otetaan suurennuslasi käteen ja syvennytään tekstiileihin.