Kierrätysdemo: Tekstiilistä tekstiiliksi

Telaketjun tekstiilistä tekstiiliksi -demossa kokeiltiin kierrätystä Telaketju-verkoston yritysten toimittamista materiaaleista. Kokeilussa testattiin kierrätystä kuiduksi, langaksi ja kankaaksi sekä erilaisiksi tuotteiksi, joita Telaketjun yritykset tekivät. Demosta on kerrottu tarkemmin Telaketju 2 -hankkeen loppuraportissa luvussa 6.4.1.

Kuidut

Yhteistyössä espanjalaisen yrityksen Col&Brin kanssa testattiin mekaanista repimistä ja avausta. Lounais-Suomen Jätehuolto keräsi kokeilua varten Telaketjun kumppaneilta erilaisia tekstiilijakeita.

Esimerkit avatuista kuitueristä materiaaleista, joita Telaketjun kumppanit toimittivat kokeiluun:

Mirka

Lounais-Suomen Jätehuolto

Langat

VTT:n demon mukaan kuluttajapoistotekstiilien mekaanisesti avatut kuidut on mahdollista tuottaa langaksi rengaskehruulla. Mekaaninen avaus lyhensi kuidun pituutta, joten prosessin onnistumiseksi tarvitaan pidempiä kuituja. Kuvassa on rengaskehrättyjä lankoja, joissa on seostettu kuluttajapoistotekstiilistä mekaanisesti avattuja kuituja viskoosikuitujen kanssa.

Harmaita ja valkoisia lankakeriä vierekkäin.

Kankaat

Seitsemän kuitujaetta kehrättiin langaksi ja kudottiin kankaaksi Espanjassa. Kuvassa on lankoja ja kankaita, joissa on seostettu mekaanisesti avattuja materiaaleja kierrätyspolyesterin kanssa.
Kierrätysmateriaaleista valmistettujen kankaiden kestävyysominaisuuksista tehtiin opinnäytetyö.

Harmaita ja valkoisia kankaita ja lankaa.

Tuotteet

Tuotedemot tehtiin Col&Brin Espanjassa tuotetuista kuiduista, langoista ja kankaista. Voit tutustua tarkemmin demoihin alla olevista linkeistä.

Image Wear – työvaatteista twillkangasta ja lankaa

Nosh – myyntiinkelpaamattomista vaatteista kassi

Pure Waste – jo kierrätetyistä materiaaleista uudelleenkierrätettyä lankaa ja kangasta

Lounais-Suomen Jätehuolto – kuluttajapoistotekstiilistä kuitua, lankaa ja kangasta