Kuulumisia Telaketjun tutkimuksesta

26.11.2020

Tutkimustyö on jatkunut aktiivisena Telaketju 2 BF -hankkeessa kuluneena syksynä. Hankkeen viimeinen neljännes on jo käynnissä, ja meillä alkaakin olla paljon kerrottavaa siitä, mitä olemme tutkineet, oppineet ja kehittäneet.

Kuluttajatutkimus on nyt viety päätökseen, olemme tehneet yhteenvetoa sertifikaateista, mikromuovitutkimuksesta ja tutkineet, kuinka tehostaa kiertotalouden toteutumista tekstiilien suunnitteluvaiheessa. Tuloksia näihin aiheisiin liittyen onkin jo esitetty muun muassa Telaketjun webinaareissa ja blogissa. Luonais-Suomen Jätehuollon konsepti tekstiilien erilliskeräykseen on myös julkaistu.

Koronan takia hieman suunnitellusta aikataulusta jäljessä olemme viimeinkin päässeet vauhtiin nopeissa kokeiluissa ja demoilussa, eli tutkimme ja testaamme käytännössä liiketoimintakonsepteja ja teemme prosessi- ja tuotedemonstraatioita materiaalien kierrätyksessä. Samalla hankkeessa on kohta valmistumassa ohjeistusta tuotesuunnitteluun ja esimerkiksi kierrätettyjen materiaalien laatuluokitteluun liittyen. Näistä kerromme lähiaikoina.

Teemme aktiivisesti ja koronan takia virtuaalisesti paljon yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa lisätäksemme yhteistyötä. Yhtenä uutena toimena tähän liittyen on Tekstiilien kiertotalouden ajankohtaisfoorumi, jonka ensimmäinen kokoontuminen on 9.12.2020. Suomalais-ruotsalaista tiedonvaihtoa ja yhteistyömahdollisuuksia kartoitetaan yhdessä NordicBio hankkeen kanssa järjestettävässä Finnish-Swedish Textile Circularity Day tapahtumassa.

Telaketjun suomenkielinen webinaarisarja jatkuu vielä keskittyen hankkeemme tuloksiin. Myös englanninkielisessä, avoimessa tutkimuspainotteisessa webinaarisarjassa on kaksi osaa jäljellä. Aiemmat webinaarit on myös kuunneltavissa nettisivujemme kautta

Nyt mietimme jo myös mahdollisia jatkohankkeita ja yrityksien tutkimustarpeita. Tutkimushankkeista kiinnostuneet yritykset voivat olla yhteydessä pirjo.heikkila@vtt.fi

Mukavaa loppuvuotta ja rentouttavaa joulun aikaa kaikille!

Pirjo Heikkilä
Telaketju 2 BF -hankkeen koordinaattori
VTT, erikoistutkija