Ompelujamit rohkaisi korjaamaan ja tuunaamaan

08.03.2018

Artikkeli on aikaisemmin julkaistu Tekstiili 2.0 -poistotekstiilipilotin nettisivuilla


Pop-up workshop Ompelujamit toimii osana Tekstiili 2.0 -poistotekstiilipilottia. Ompelujamien ideana on parantaa ihmisten ompelutaitoja ja innostaa yhdessä tekemiseen. Useimman meidän vaatekaapit pursuavat vaatteita ja silti teemme jatkuvasti uusia hankintoja löyhin perustein. Voisitko nähdä oman puvustosi uudesta vinkkelistä ja uudistaa sitä omin käsin? Ompelujameissa saa kuka tahansa kokeilla ompelua taidoista riippumatta. Mukaan voi ottaa omia rikkinäisiä tai uudistettavia vaatteita. Ompelujamit tarjoaa poistotekstiiliä vapaasti käyttöösi, samoin kuin koneet, tarvikkeet ja neuvonnan.

Ensimmäistä kertaa huhtikuussa järjestetyissä ompelujameissa oli hyvä meininki. Musiikki soi ja hikipajan ilmapiiri oli sangen leppoisa huonosta palkkauksesta huolimatta. Vaatteiden korjailijoiden lisäksi pajassa valmistettiin uusia tuotteita Tekstiili 2.0 -pilotin aikana Varsinais-Suomesta kerätystä poistotekstiilistä. Ompelija sai valita, nostaako työstä palkkaa 0,05 €/tunti (bangladeshilaisittain) vai viekö tuotteen kotiinsa. Workshop oli viiden päivän mittainen ja keräsi runsaasti kiinnostusta. Ompelukoneet olivat jatkuvassa käytössä.

Kotikoneen reistailu toi paikalle monta ompeluintoista. Moni kokematon totesi, ettei ompelu olekaan niin vaikeaa. Eräs herrasmies toi jameihin pussillisen lyhennettäviä housua ja olisi ollut valmis maksamaan työstä, mutta hänet ohjattiin ammattiompelijalle, koska omaa korjausintoa ei löytynyt. Useampi mies tuli paikalle paikkailemaan farkkujaan. Naisten ompelupulmat olivat useimmiten sisustusprojekteja tai lastenvaatteiden paikkausta ja uudistamista. Inspiraatiota ompeluun saatiin myös poistotekstiilituotteista, joita ompelujamien tekijät olivat ideoineet. Monta iloista naama poistui jameista takamus paikattuna tai re-designattu pusero kainalossa.

Lumpun huipulle -kisa

Ensimmäisten jamien päätteeksi järjestettiin Lumpun huipulle -kisa, jossa suunnitteluparin tuli valmistaa neljässä tunnissa kolmesta poistotekstiilistä uusi tuote. Voittajaksi ansioitui Soila suunnitteluparinaan koiransa Kiki. Vaatetuksen opiskelija Soila oli hienosti yhdistänyt kolmesta vaatteesta (poolosta, t-paidasta ja topista) pikkumustan juhlamekon. Hänellä ei ollut käytössä ompelukonetta, joten hän päätyi ompelemaan kappaleet yhteen kärsivällisesti käsin. Valmis asu osoittaa kekseliäisyyttä yhdistää arkisiakin elementtejä upeaksi kokonaisuudeksi, joka istuu hänen persoonalliseen tyylinsä mainiosti. Palkinto – lahjakortti PUF Design Markettiin – on matkalla voittajalle ja toivotamme Soilalle vielä onnea ja menestystä alkaneella ompelu-uralla!

Kisan kunniamaininta menee Team Huuskoselle monipuolisesta materiaalin käytöstä, sillä Huuskosten tiimi oli valmistanut kolmesta poistotekstiilistä kokonaisen asun asusteineen.

Ompelujamit on kollektiivinen maailmanparannusele, jossa pelastetaan vaatteita ja pidennetään vaatteiden kiertokulkua. Taustalla velloo suurempi tarkoitus lisätä ihmisten tietoisuutta kulutuksen ja niin edelleen jätteen vähentämiseksi. Vaateteollisuus on maailman toiseksi suurin vesistöjä saastuttava teollisuuden ala heti öljyteollisuuden jälkeen. Vaateteollisuus polkee usein myös ihmisoikeuksia kehitysmaissa ja tälle asialle jamit antaa erityisen paljon huomiota nostaen tapetille mm. puuvillan tuotannon epäkohtia. Toisaalta puuvilla on yksi mukavampia materiaaleja vaatteissa ja siksi kannattaakin koittaa keksiä hyville materiaaleille jälleenkäyttöä. Toinen pinnalle nostettu kysymys koskee nimenomaan palkkausta: mikä on sinun tuntipalkkasi ja miten on mahdollista, että uusi vaate maksaa niin vähän.

Tulevaisuudessa poistotekstiilistä tehdyt kierrätyskuidut voivat korvata neitsytkuituteollisuutta ja tekstiilikierrätys voi lisätä työpaikkoja myös Turun seudulla. Sillä välin perustakaa vapaasti ompelujameja myös omissa ystäväpiireissänne ja linkittäkää meidät Instagramissa!  #ompelujamit #poistotekstiili #lumpustauutta @tekstiili2.0

Teksti: Kirsi Ailio, Inka Mäkiö ja Saara Juvonen