Telaketju 2 -projektin kuulumisia

02.02.2021

Telaketju 2 julkinen tutkimusprojekti päättyy huhtikuussa. Lähes kaikilla osa-alueilla olemme nyt siirtyneet tuloksien viimeistelyyn, niistä viestimiseen ja raportointiin. Koronatilanteen takia verkostoituminen on edelleen virtuaalista, mutta virtuaalisuuden hyvänä puolena on mahdollisuus saada yhteys kaiken kaikkiaan suurempaan määrään ihmisiä kuin fyysisillä tapahtumilla.

Tammikuussa järjestimme kaksi avointa tilaisuutta yhteistyössä muiden tutkimushankkeiden kanssa. Aloitimme 14.1. tekstiilien kiertotalouden tutkimusta ja yritysesimerkkejä Suomessa ja Ruotsissa esitelleellä Finnish Swedish Textile Circularity Day -tapahtumalla, joka järjestettiin yhdessä NordicBio -hankkeen kanssa. Tilaisuudessa oli esillä myös Telaketjun tekemistä ja tutkimustuloksia liittyen kiertotalouden mukaiseen tuotesuunnitteluun, liiketoimintamalleihin sekä kierrätykseen. Lisäksi 26.1. tutustuimme kiertotalouden liiketoimintamalleihin ja visioimme tulevaisuutta Tekstiilien resilientit kiertotalouden liiketoimintamallit -työpajassa, joka järjestettiin yhdessä FINIX-hankkeen kanssa. Suunnittelemme projektille myös päätöstilaisuutta, mutta siitä lisätietoa myöhemmin.

Telaketjun webinaarisarjassa ja sen niiden tallenteissa saamme tietoa muun muassa tammikuussa vaatteet palveluna liiketoimintamalleista, helmikuussa siitä kuinka poistotekstiilin erilliskeräys ja lajittelu toteutetaan alueellisesti ja maaliskuussa tekstiilikierrätyksen kustannuksien mallinnuksesta. Kansainvälisiä kuulumisista ja kehityksestä muuallakin kuulemme englanninkielisessä avoimessa tutkimuswebinaarisarjassa, joka jatkuu edelleen. Myös Tekstiilien kiertotalouden ajankohtaisfoorumi jatkuu maaliskuussa.

Telaketjun verkoston toimijat ovat aktiivisesti rakentamassa Suomesta tekstiilien kiertotalouden edelläkävijää. Kartoitamme nyt ahkerasti jatkotutkimusaiheita tuota kehitystä tukemaan ja erityisesti yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneet rakentamaan kiertotalouden mukaista liiketoimintaa ja vastuullisten tekstiilien tuotantoa Suomeen. Yritysten aktiivinen sitoutuminen ja osallistuminen kehitystyöhön ovat edellytyksiä mahdollisille Business Finlandin rahoittamille jatkojatkohankkeille. Jos yritykselläsi on kiinnostusta osallistua, ota yhteys allekirjoittaneeseen.

Pirjo Heikkilä
pirjo.heikkila@vtt.fi
Telaketju 2 BF -hankkeen koordinaattori
VTT, erikoistutkija ja projektipäällikkö