Telaketjun seminaarissa suunniteltiin tekstiilikierrätyksen tulevaisuutta

17.04.2018

Espoon Otaniemessä kokoontui auditoriollinen tekstiilikierrätyksen tulevaisuudesta kiinnostuneita huhtikuun alussa järjestetyssä Telaketjun verkostoitumisseminaarissa. Tekstiilien kiertotalous vaatii yhteistä ponnistusta, ja seminaari osoitti, että ympäri Suomen ollaan valmiita työskentelemään tekstiilien kiertotalouden edistämisen eteen.

Poistotekstiileistä eri tavoin jalostettuja materiaaleja

Tilaisuudessa kuultiin puheenvuoroja tekstiileihin ja kiertotalouteen perehtyneiltä tahoilta muun muassa Sitralta, Suomen tekstiili ja muoti ry:ltä ja VTT:ltä. STJM:n vastuullisuusasiantuntija Satumaija Mäki totesi puheenvuorossaan, että tekstiili- ja muotialalla kiertotalouden mahdollisuudet ovat lähes rajattomat ja toistaiseksi on raapaistu vasta pintaa. Itse kierrätyksen lisäksi on kehitettävä myös erilaisia palveluita, joilla tuotteiden elinkaarta voidaan pidentää.

Poistotekstiileistä eri tavoin jalostettuja materiaaleja

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä esitteli Suomeen kaavailtavaa poistotekstiilien jalostuslaitosta, jolla vastataan EU:n velvoittamaan poistotekstiilien erilliskeräyksen järjestämiseen. Jalostuslaitoksen uudelleenkäyttö- ja kierrätystavoite on 50 prosenttia. Seminaarissa kuultiin esitykset myös muun muassa Kiertovillasta kasvuun -hankkeen tuloksista (Metropolia Ammattikorkeakoulu, Marja Amgwerd) ja tekstiilien kiertotalouden visiosta (VTT, Ali Harlin).

Posterinäyttely

Puheenvuorojen jälkeen työpajoissa keskusteltiin muun muassa jalostuslaitoksen kehittämisestä ja palvelujen mahdollisuuksista tekstiilialalla. Lisäksi ideoitiin, mitä kierrätysmateriaalista voi tehdä.

Seminaarin esitykset ovat katsottavissa alla olevista linkeistä. Myös seminaarissa näytillä olleet posterit ovat ladattavissa alla.

Esitykset:

Satumaija Mäki, STJM, Tekstiili ja muotialan terveiset

Merja Rehn, Sitra, Suomen rooli siirtyttäessä kiertotalouteen

Jukka Heikkilä, LSJH, Yhteistyöllä poistotekstiilin jalostuslaitos Suomeen

Telaketju, yleiskalvot

Marja Amgwerd, Metropolia, Kiertovilla

Tommi Vuorinen, VTT, Recompose project

Ali Harlin, VTT, Visio tekstiilien kierrätyksestä

Tuula Savola, Business Finland, Rahoitus kiertotalouden ratkaisujen kehittämiseen

Posterit:

Haapala et al, Tekstiilien EKO-merkintä-kartta

Haapala et al, Tekstiilikuitujen elinkaarianalyysien tarkastelua

Heikkilä, Tekstiilikierrätyksen riskien hallinta

Pitkänen et al, Safety issues related to textile recycling

Telaketju in general

Zitting, Cura, Tekstiilimateriaalien tunnistus NIR-spektroskopialla