Miten tekstiilikierrätyksestä kannattavaa liiketoimintaa Suomessa

01.10.2018

Tekstiilijätteen hyödyntäminen kiertotaloudessa on vähäistä niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessa. Manuaaliseen ja automaattiseen lajitteluun löytyy tai on kehitteillä uusia ratkaisuja, ja tekstiilikuitujen mekaaniseen prosessointiin on olemassa kaupallista teknologiaa. Haasteena on saada sekä keräys- että lajittelutoiminta ja toisaalta hyödyntäminen kehittymään yhtäaikaisesti. Tämä vaatii uudenlaisten liiketoimintamallien innovointia ja implementointia esimerkiksi pilottien kautta.

Keskeiset kohdat

  • Tarvitaan innovatiivisia liiketoimintamalleja, joissa on pohdittu uudelleen, kuinka ja kenen kanssa arvoa luodaan ja millaisia ansaintalogiikoita voidaan ottaa käyttöön.
  • Kuluttajatuotteiden tai palveluiden tulla olla vähintään yhtä hyviä kuin muut markkinoilla olevat vaihtoehdot.
  • Pilotointi ja yhteiskehittäminen on keskeistä, jotta saadaan muna-kana-ongelma ratkaistua.

Alustuksen pitäjä

Maria Antikainen toimii VTT:llä johtavana tutkijana ja vetää VTT:n kiertotalouteen liittyvää osaamisverkostoa. Hänen erikoisalaansa ovat kiertotalouden liiketoimintamallien innovointi, kuluttajatutkimus sekä pilotointi. Antikainen on väitellyt sekä Tampereen yliopistosta että Tampereen teknillisestä yliopistosta, jossa hänellä on dosentuuri.

Maria Antikainen
Johtava tutkija
VTT
puh. +358 40 5124 260
maria.antikainen@vtt.fi 

Tutustu esityksen dioihin täällä

Videolla on alustusta 0–37 min, keskustelu alkaa kohdasta 37:40.

Webinaari pidettiin to 27.9.2018.


ArkiPalveluna: Arkielämän integroidut palveluratkaisuit – Kutsu yrityksille ja tutkimuskumppaneille tulla mukaan kiertotalouden periaatteita noudattavaan hankekokonaisuuteen.

Lisätiedot:
VTT
Maria Antikainen
+358 40 5124 260
maria.antikainen@vtt.fi.