Telaketju kiertotalouden vierailukeskus Kahmarin avajaisissa

27.10.2017

Banderolleja, puistopuista tehtyjä kalusteita ja vanha nokialainen. Lounais-Suomen Jätehuollon vierailukeskus Kahmari avasi ovensa yleisölle Turussa lokakuisena keskiviikkona. Kiertotalous konkretisoituu vierailukeskuksessa, jossa myös Telaketju on esillä poistotekstiileistä tehtyine tuote-esimerkkeineen. Itse vierailukeskusta koristavat Turun seudun TST ry:n Texvex-pajan poistotekstiileistä tekemät viirit. Poistotekstiilejä on hyödynnetty myös kuvausrekvisiittana: Kahmarissa vieraileva voi ikuistaa itsensä poistotekstiileistä tehdyn kangastaustan edessä.

Kiertotalous levittäytyy myös tekstiilien kentälle, jossa Telaketju on edistämässä kiertotalouden toteutumista. Tekstiilien kierrätyksessä on tarkoitus noudattaa ensisijaisuusperiaatetta. Poistotekstiiliä tulisi ensisijaisesti käyttää sen alkuperäisessä käyttötarkoituksessa mahdollisimman pitkään. Tekstiilit pysyvät käytössä sellaisinaan esimerkiksi kirpputorien, hyväntekeväisyysjärjestöjen ja kierrätyskeskusten kautta. Käyttökelvottomatkin tekstiilit voidaan käyttää vielä uudelleen uusien tuotteiden materiaaleina. Vasta todella kuluneet ja rikkinäiset materiaalit kierrätetään mekaanisesti, kemiallisesti tai termisesti.

Tällä hetkellä Suomessa pääosa poistotekstiileistä hyödynnetään vain energiana. Telaketjun pyrkimyksenä on mahdollistaa poistotekstiilien uudelleenkäyttö ja materiaalihyötykäyttö. Tähän tarvitaan yhteistyötä ja tiedon jakamista sekä termien ja lainsäädännön selkeyttämistä.

Teksti ja kuvat: Marketta Virta