HSY:n keräyskokeilu toi arvokasta tietoa

03.04.2020

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjesti kolme kuukautta kestäneen keräyskokeilun pääkaupunkiseudulla vuoden vaihteessa. Asiakkaat saivat tuoda rikkinäiset ja loppuun kuluneet vaateet sekä kodintekstiilit maksutta kaikille viidelle HSY:n Sortti-asemalle. Keräyskokeilu toi arvokasta tietoa poistotekstiilin määrästä ja laadusta.

Kolmen kuukauden aikana Sortti-asemalta kerättiin yhteensä 46 054 kiloa poistotekstiiliä. Kerätystä määrästä 63 % lajiteltiin tekstiilijätteeksi, 10 % uudelleenkäyttökelpoiseksi tekstiiliksi ja 27 % lajiteltiin sekajätteeksi. Sekajätteeseen lajiteltiin muun muassa keräysohjeiden vastaisia tuotteita, kuten sukkia ja alusvaatteita, peittoja ja tyynyjä. Jonkin verran seassa oli myös märkää tai pilaantunutta tekstiiliä, joka voi pahimmassa tapauksessa pilata suuren osan muistakin tekstiileistä.

Lue koko blogiteksti: Poistotekstiilien keräyskokeilusta arvokasta tietoa (LAB-ammattikorkeakoulun Sustainability-blogi)

Keräykseen ja esikäsittelyyn liittyvät haasteet tulivat pienoisena yllätyksenä, sillä poistotekstiilin keräys vaatii melko erilaista ajatusmallia kuin muiden jätejakeiden kerääminen ja käsittely, HSY:n blogitekstissä kerrottiin joulukuussa.